Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prototype.js i upload plików
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Martio
Jak można za pomocą biblioteki prototype.js poprzez AJAX załadować plik na serwer?
kwiateusz
Ajax i javascript ze względów bezpieczeństwa nie mogą ingerować w pliki na dysku.. było na forum o tym wiele razy.
Fallout
ale php już może, więc nie widzę większego problemu.
revyag
Dla takich pytań jest forum o ajaxie.

przenoszę
Martio
Cytat(Martio @ 20.12.2006, 05:54:19 ) *
Jak można za pomocą biblioteki prototype.js poprzez AJAX załadować plik na serwer?

To oczywiście, do tego jest php. Jednak jak załadować plik na serwer z formularza, z pola "file", aby php widział ten plik w tablicy super globalnej $_FILES. Widziałem wiele bibliotek do uploadu w AJAXie, ale mnie interesuje tylko jak to zrobić przy użyciu prototype.js. Zapewne trzeba wysłać jakieś dodatkowe nagłówki. Tylko jakie?
Sh4dow
zadne naglowki i inne takie. Masz formularz z polem do wybrania pliku, Uzytkownik wybiera plik, a ty mozesz jedynie wywolac submit w formularzu. Tylko zastanawia mnie po co cos takiego. Jesli chcesz zrobic progres bar to poszukaj tematu gdzie opisywałem ten problem przy php.
Martio
Cytat(Sh4dow @ 20.12.2006, 18:00:15 ) *
zadne naglowki i inne takie. Masz formularz z polem do wybrania pliku, Uzytkownik wybiera plik, a ty mozesz jedynie wywolac submit w formularzu. Tylko zastanawia mnie po co cos takiego. Jesli chcesz zrobic progres bar to poszukaj tematu gdzie opisywałem ten problem przy php.

Znasz bibliotekę prototype.js i wiesz jak wysyła się dane AJAX-em poprzez tą bibliotekę? Zdaje mi się że nie masz o tym zielonego pojęcia, bo nie wystarczy wywołanie submit-a formularza.
Sh4dow
Cytat(Martio @ 22.12.2006, 10:15:48 ) *
Znasz bibliotekę prototype.js i wiesz jak wysyła się dane AJAX-em poprzez tą bibliotekę? Zdaje mi się że nie masz o tym zielonego pojęcia, bo nie wystarczy wywołanie submit-a formularza.

Ok jesli sie nie znam to powiedz mi czy prototype.js ma wykonac submit na formularzu, czy chcesz posłać plik przez AJAX'a ? Bo jesli to drugie to rzeczywiscie nie masz pojecia. A jesli chcesz zrobic form.submit(); to po co ci prototype ?

A przy okazji, jesli chcesz cos takiego robić musiał byś nauczyć przeglądarke nauczyć wysyłanie REQUEST'ów metodą PUT. Powodzenia, jak ci się uda to daj znać.
Martio
Cytat(Sh4dow @ 28.12.2006, 15:07:31 ) *
czy chcesz posłać plik przez AJAX'a ? Bo jesli to drugie to rzeczywiscie nie masz pojecia ?

Proszę bardzo! Działa! I kto tutaj nie ma pojęcia?!
http://www.captain.at/ajax-file-upload.php
kwiateusz
no właśnie Ty.. bo nie przeczytałeś tego co dałeś. Tam jest wyraźnie napisane że trzeba w opcjach zmienic jedną opcje... Więc robiąć dla siebie uploader nie ma problemu, ale dla ogółu się nie da i przy okazji ten trick działą tlyko na Firefoxie
Martio
Cytat(kwiateusz @ 2.01.2007, 22:32:44 ) *
no właśnie Ty.. bo nie przeczytałeś tego co dałeś. Tam jest wyraźnie napisane że trzeba w opcjach zmienic jedną opcje... Więc robiąć dla siebie uploader nie ma problemu, ale dla ogółu się nie da i przy okazji ten trick działą tlyko na Firefoxie

No tak, wiem o tym. Trzeba skonfigurować przeglądarkę. Jest to wymuszenie przesłania plików. W sumie na nic przydatne. Dlatego też pytam się w tym poście czy ktoś wie jak to zrobić. Wygląda na to, że sensownego rozwiązania nie ma na przesyłanie plików ajaxem.
devnul
eureka - olśniło kolegę biggrin.gif

jeśli chcesz koniecznie zrobić wysyłanie za pomocą javascriptu to możesz posłużyć się czymś co google wykorzystuje na gmailu przy wgrywaniu plików na serwer podczas tworzenia wiadomości przez usera - "bez pełnego przeładowania" - użyj ukrytego iframe utworzonego w dokumencie za pomocą js i tam skieruj submita formularza. wszystko ładnie wgra się w tle i będzie po sprawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.