Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapisywywanie ID zleceń w rekordzie klienta
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
thomas2411
Witam

mam powiedzmy bazę z 2 tabelami gdzie jedna to baza klientów a druga to baza zleceń. Teraz chcę przypisać do konkretnego klienta pewne zlecenia o określonych ID. Jak zapisać informacje o ID projektów w rekordzie danego klienta?(biorąc pod uwagę, że jeden rekord w tabeli klienci to jeden klient)
Dotychczas robiłem to tak, ze jedno pole w tabeli klientów odpowiadało za id projektów i wypisywałem je tam oddzielając przecinkami. Pobierając dane o nich robiłem SPLIT itd.
Jest jakiś lepszy sposób? Podpowiadano mi jeszcze, żeby zrobić trzecią tabelę, która połączy te dwie poprzez przypisanie do id klienta id zlecenia.
Co Wy na to?
dr_bonzo
Co ty kombinujesz. To sa podstawy baz danych i ich normalizacji.

Klient posiada wiele zlecen. Zlecenie nalezy do jednego klienta:
W Zleceniu ustawiasz klient_id i juz.

Klient
id (PK)
nazwa

Zlecenie
id (PK)
klient_id (FK)

PK - Primary Key
FK - Foreign Key

Chcesz zlecenia danego klienta:
  1. SELECT * FROM zlecenia WHERE klient_id = $id_klienta;

chcesz klineta danego zlecenia:
  1. SELECT klienci.nazwa, zlecenia.id FROM zlecenia JOIN klienci ON zlecenia.klient_id = klienci.id WHERE zlecenia.id = $id_zlecenia
thomas2411
back to basics...I feel stupid...
Dziękuję smile.gif
Jednak najpierw sobie poczytam zanim zabiorę się do tego mojego porojektu hehehe
pavel
podlacze sie do tematu z moim problemem winksmiley.jpg
(oracle 8i)
mam baze, w kotrej mam 2 tabele. Musze zrobic aplikacje wykorzystujaca PL/SQL Gateway. Wyswietlanie, dodawanie elementow do bazy poprzez htp.p i formularze dziala mi. Obecnie mam problem z przeniesieniem czesci danych z jednej tabeli do drugiej poprzez strone www tzn. chce zrobic cos takiego, ze po wybraniu jednego rekordu z tabeli wyswietli mi sie jego zawartosc i chce nastepnie po kliknieciu jakiegos przycisku na stronie przeniesc to co mi sie wyswietli do drugiej tabeli. Jak moge to ladnie zrobic ?smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.