Właśnie tworzę sklep internetowy i nie wiem jaką bazę danych utworzyć.
Zakładam, że nie wiem kto będzie korzystał ze sklepu także muszę wziąć pod uwagę, że w sklepie będzie powiedzmy 200 000 różnych produktów w 100 kategoriach (czysto teoretycznie) i problem rodzi się w momencie dodawania produktów do bazy, bo przecież "Laptopy" mają inne cechy niż "Aparaty cyfrowe".
Czytając forum doszedłem do wniosku, że można by zrobić taką strukturę:
Cytat
TABELA PRODUKTY
produkt_id
kategoria_id
produkt_nazwa
produkt_cena
produkt_opis
i ewentualnie jakieś cechy wspólne
TABELA CECHY
cecha_id
kategoria_id
cecha_nazwa
cecha_typ_danych
TABELA CECHY_WARTOSCI
wartosc_id
cecha_id
produkt_id
wartosc_napis (string[255])
wartosc_liczba (real)
TABELA KATEGORIE
kategoria_id
kategoria_nazwa
produkt_id
kategoria_id
produkt_nazwa
produkt_cena
produkt_opis
i ewentualnie jakieś cechy wspólne
TABELA CECHY
cecha_id
kategoria_id
cecha_nazwa
cecha_typ_danych
TABELA CECHY_WARTOSCI
wartosc_id
cecha_id
produkt_id
wartosc_napis (string[255])
wartosc_liczba (real)
TABELA KATEGORIE
kategoria_id
kategoria_nazwa
Wydaje mi się (ale nie jestem tego pewien), że to rozwiązanie zda egzamin z punktu widzenia elastyczności sklepu ale nie wiem czy będzie to rozwiązanie wydajne przy większej ilości kategorii (z różnymi cechami).
Powiedzmy, że średnio 1 kategoria dla sklepu ze sprzętem elektronicznym ma 15 cech. Gdy produktów będzie 100 000 to w tabeli CECHY_WARTOSCI pojawi się 100 000*15=1 500 000 rekordów i tutaj już zaczyna się robić problem bo nie wiem czy baza PostgreSQL lub MySQL (raczej będę używał PostgreSQL) poradzi sobie z taką dużą ilością danych przy bardzo skomplikowanych zapytaniach (join)?
Dlatego myślałem czy nie warto zrobić sklepu najpierw planując jakie będą kategorie i dla każdej kategorii stworzyć osobną tabelę z cechami (np 15 kolumnową).
To może i byłoby wydajniejsze ale z drugiej strony posiadanie 100 tabeli w bazie (a może więcej) i tworzenie ich dla każdej nowej kategorii wydaj mi się bez sensu.
Czekam na jakieś kreatywne sugestie

Pozdrawiam i Wesołych Świąt