Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spokojnie... to tylko reklama
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lolek09
Witam.

Nie wiem od czego zacząć, więc zacznę od początku.
Nie wiem czy mój post pasuje akurat tutaj, ale na off-topic
chyba nie ma takich co nie pasują winksmiley.jpg
Więc mam pytanie dotyczące reklam na stronie. Jeśli chcę pobierać opłaty od zleceniodawców, to czy muszę mieć ukończone 18 lat. Muszę podpisywać umowę? A może muszę założyć firmę questionmark.gif

Wiem, że to raczej forum programistów, a nie prawników, ale tonący brzytwy się chwyta

Pozdrawiam
ramze
Nie musisz mieć 18 lat, nie musisz mieć firmy. Wystarczy umowa zlecenie idzieło czy jakoś tak to się nazywa. Nie wiem jak to jest w przypadku osób nipełnoletnich ale chyba musisz wyrobić sobie dowód tmczasowy i zgłosić się do US o wydanie NIPu i wtedy możesz podpisywać wszystkie umowy smile.gif.
[Regis]
Wystarczy sie zglosic po NIP i potem mozesz podpisywac umowy. Zadnego dowodu tymczasowego nie trzeba - skladasz tylko prosbe o przyznanie NIP-u, czekasz dwa tygodnie (przynajmniej ja tyle dwa late temu czekalem) i wsio smile.gif
patrycjusz
po pierwsze.. to ile masz lat?
Jeżeli masz mniej niż 16 porozmawiaj ze swoimi prawnymi opiekunami czy byliby chętni wystąpic w twoim imieniu do osoby zgłaszjącej chęć wspołpracy z propozycją umowy o dzieło.
Jeżeli natomiast masz więcej niż 16 no to jazda do fiskusa po NIP i będziesz miał swięty spokuj a dopóki nieuzyskasz 18 to możesz legitymować sie np. paszportem.
Czyli wzór umowy wyglądać powinien mniej więcej tak (piszę tak zgłowy więc porównaj sobie z istniejącymi wzoramiw necie np.www.gazeta.pl)

Umowa o dzieło.
Zawarta w ......... (miasto) w dniu ...... pomiędzy:
podmiot prawny (jego przedstawiciel)
zwany dalej zamawiajcym,
ty zwany dlaej wykonawcą
$1
1.Zamawiający zamawia, a Wykonawca zoobowiązuje się do wykonania dzieła w postaci np.umieszczenia przez okres od bla bla do bla bla banera reklamowego na stronie .... której jest administratorem.
No i tutaj musisz sobie wyrzucić jak najwięcej szczegołów... m.in.
-stwierdzenie wykonania zlecenia (miejsce i czas)
-kasa gdzie jak i przez kogo płatna,
i dodajesz sobie nastepny paragraf
$2
W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.
$3
1.Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze Stron.
2.Zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
3.Ewentualne spory wynikające z umowy rozpoznawać będzie wyłącznie Sąd Powszechny właściwy dla siedziby Zamawiającego.

.................. ........................
Zamawiający Wykonawca

No chyba to ci powino wystarczyć. Pamiętaj najważniejsza jest ilość szczegułów, i załączniki takie jak np.
-wypłacono kase (zaliczke itp) wtedy i wtedy tu i tu

Co do zakładania firmy w tym kraju - nie polecam bez odpowiednich przygotowań (porady znajomych , ekspertów) ale polecam każdemu kto ma ochotę pracować na swoje konto... powiem Ci że troche zachodu jest, ale się opłąca, w końcu wiesz za co i dla kogo robisz.
A tak wogóle(do moderatorów) to może by przeprowadzić ankiete czy stworzyć wątek na forum pomocy marketingowo-prawnej myślę że warte jest to rozpatrzenia i pomogło by przeciwdziałaniu wypierdzielaniu w kosmos wielu młodych twórców zarówno www jak i innych algorytmów ogólnie pojętych.
spenalzo
Ja powiem inaczej - jakie polskie prawo jest to wiadomo, więc wystarczy być hodowcą psa, czy kota, żeby ubezpieczyć się w KRUS, a co za tym idzie płacić grosze (jakes 200-300 na 3 miesiace) ;-) Serio!
lolek09
Dzięki.

14 latek to zbyt mało jak widać winksmiley.jpg
Ale nie ma tego złego. Po pierwsze, bo pisałem raczej z ciekawości, po drógie, bo o tak zarobiłem 10 zł (nie, nie żadna reklama, zakład z mamą winksmiley.jpg)
patrycjusz
heah na temat polskiego prawa powiem tak
... nie jest złe, źli są ludzie którzy go tworzą i je egzekują...
a co do zakładu... hmmm..
towoja mama też koduje? :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.