Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] BBCode i kolorowanie składni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr_NO
Witam ... kolejny z moich banalnych problemów ...
Napisałem funkcję do obsługi bbcode, i ok, dziła wszystko ładnie, ale jak pokolorować skłodnię kodu, tak żeby działało tylko pomiędzi powiedzmy tagami [kod] .. [/kod] ? bo jabym nie potrzebował tylko w tym miejscu, to pojechałbym po całości str_replace ...

1. <?php
  2. $zrodlo=preg_replace("#[kod](.*?)[/kod]#si", "<div id="kodzik"><b>Kod:</b><br />1</div>", $zrodlo);
  3. ?>
tak mniejwięcej wyglądają moje tagi, czyli ot, zwykłe wyrażenia regularne ... tylko niewiem jak to uczynić by kolorowało mi ładnie składnie ;/ Może jakie ś podpowiedzi ? naszukałem się tego już doś sporo, i na razie bez skutku ;/
Vertical
highlight_string() ?
E -dd
Zobacz może tą funkcje ?
dr_NO
hmm, nie mogę do końca sobie poradzić z tym kodem, już prawie wszystko jest ok tongue.gif ... sprawa wygląda tak:
żeby pokolorowało mi kod, potrzebuje umieścić znaki <? oraz ?> bo inaczej wychodzi po prostu czarny tekst ... już mniejwiecej wiem jak to wstawić ale za każdym razem treść kodu jest wstawiana między cudzysłów, co od razu wszystko koloruje na czerwono ;/ ...
kod:
  1. $zrodlo=preg_replace("#[kod](.*?)[/kod]#si", "<div id="kodzik"><b>Kod:</b><br />".highlight_string(stripslashes("<? "$1" ?>"), true)."</div>", $zrodlo);

I teraz nie wiem, jak mam to zrobić, żeby wstawiały się taki <? oraz ?> ale bez tych nieszczęsnych cudzysłowii, w których jest umieszczona treśc ;/
mokry
Look at here: http://bbcode.strefaphp.net/

Sam korzystam z małymi przeróbkami.

Dokładniej: http://bbcode.strefaphp.net/opis.php#29
dr_NO
ok, powiedzmy że kolorowanie ładnie działa ... ale numerowanie juz nie tak do końca tongue.gif już wyjaśniam oco mi chodzi:

po prostu w kodzie są generowane dodatkowe nowe linie ?
jak wciskałem jeszce jedno <br /> do numeracji to się rozjeżdżało ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.