Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczny formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AdamT
Może w tworzeniu www nie jestem raczkującym ale w tworzeniu takie formularza skomplikowanego tak smile.gif

Chcialbym zrobic taki formularz ktory wyglada tak :

[input 1][input 2] [input 3] [input 4] [select (TAK/NIE)] [6 input 7] [BUTTON(DODAJ)]

1. I to jest jedna linijka, jak nacisne BUTTON dodaj to chcialbym zeby mi sie dodala kolejna taka sama linijka z polami formularza tylko przydaly by się inne indeksy.

2. Kiedy w polu select wybior NIE to nic sie nie dzieje, jednak jezeli wybiore w polu select TAK to chcialbym aby mi pod spodem stworzyla sie linijka z polami formularza ale z innymi niz poprzednia.
Na przyklad taka : [wczytaj plik] [input1] [select (1,2,3-10)] [input 2] [input 3] [input 4].
Wczytaj plik - wczytywany będzie jakiś plik z projektem i ten będzie resamplowany powiedzmy do miniatury 100x100.
W zalezności od wyboru w polu select 1,2,3 lub 10 miały by się pojawiać dynamiczne pola input do wprowadzenia danych.

To jest taki skrypt do przyjmowania zleceń, chciałem sobie ułatwić pracę i wszystko zapisywać do bazy danych a nie jak teraz do każdego pliku oddzielnie. Wiadomo przeglądanie bazy jest łatwiejesze, szybko się robi zestawienia itp. smile.gif

Jakiej metody do tego użyć php, javascript czy może coś innego? Żeby się nie narobić a w miare sprawnie to zrobić. smile.gif

A może już jest jakiś taki gotowy 'skrypt'?

Docelowo ten formularz ma się wydrukować w takim szablonie : http://www.toya.net.pl/~saturn/fpz.pdf

Uprzejmie dziękuję za pomoc smile.gif
sebik
do tworzenia takiego interaktywnego formularza najwygodniej byloby uzyc javascript, bo co przesylac dane mieszy klientem a serverem w trakcie wypelniania formularza, ale jednak z drugiej strony co z klientami nie obslugujacymi javascriptu? mimo tego i tak bym uzyl js, co do skryptu to jest on calkiem prosty, ale nie bede ci pisal gotowca, napewno trzeba do pola select dolaczyc zdarzenie onChange="funkcja_js()". funkcja_js() powinna sprawdzic aktualnie wybrana opcje w polu select (document.form.pole_select.selectedIndex (albo.value)) wyswietlic kolejna linijke formularza jesli wybrano odpowiednia opcje (document.writeln("<input .....>") .
AdamT
Ok, dobra w takim wypadku praca nad moim formularzem nie poszła na marne smile.gif Dodanie dodatkowych tagow z js nie powinno sprawic problemu. Oczywiście spojrzę sobie na jakieś podobne formularze w javascripcie, żeby mieć jakąś koncepcję co dalej.

Jeżeli chodzi o obsługę JS to nie ma problemu bo tak naprawdę to to robie dla siebie winksmiley.jpg a ja mam obsługę włączoną :-).

Kolega mi jeszcze coś podpowiada o AJAX-ie, muszę trochę to poczytać smile.gif
Tylko nie ma nic po polsku a jak czytam po EN to tak wolno mi idzie, że szkoda gadać :/
yoga
No ja mam podobny problem tylko że ja nie moge użyć javascriptu, ze względu opisanego wyżej. Muszę to zrobić całkowicie w php tylko nie wiem jak to ugryźć. Muszę to zrobić na sesjach dla zalogowanego usera.
Mój formularz ma wyglądać mniej więcej tak : [select1] [select2] [input] [DODAJ POLE] [WYśLIJ].
I tak, klient wchodzi na strone wybiera z pola [select] producenta, strona sie przeładowuje, pobiera dane do pola [select2], klient wybiera marke, dodaje opis w polu [INPUT] i jeżeli kliknie [DODAJ POLE], strona sie przeładowuje i dodaje nowy formularz jak wyżej, lub wysyła to do bazy danych i na maila.
Teoretycznie to wiem jak to zrobić ale praktycznie to jestem zielony, więc jeśli mógłbym prosić o łopatologiczne podejście do tematu smile.gif
Z góry dziękuję za odpowiedź.
maryaan
Cytat(yoga @ 23.01.2007, 00:34:06 ) *
ja nie moge użyć javascriptu, ze względu opisanego wyżej. Muszę to zrobić całkowicie w php
bez czegos dzialajacego po stronie klienta to co piszesz jest niewykonalne, php dziala po stronie serwera wiec za wiele tu nie pomoze
maryaan
a mozesz jasniej? php nie bedzie niczego przekazywac bo nie ma totalnie zielonego pojecia co Ty robisz z wygenerowanym formularzem, dopiero wyslanie go do serwera spowoduje jakas akcje okreslona w skrypcie obslugujacym zdarzenie
dr_bonzo
Prosze uzupelnic tytul topika o odpowiedni tag ( szczegoly )
lopez86
według mnie to możesz to zrobić tylko w javiescript i tak by było najprościej szybko i banalnie tongue.gif
skowron-line
Kod
[input 1][input 2] [input 3] [input 4] [select (TAK/NIE)] [6 input 7] [BUTTON(DODAJ)]

1. I to jest jedna linijka, jak nacisne BUTTON dodaj to chcialbym zeby mi sie dodala kolejna taka sama linijka z polami formularza tylko przydaly by się inne indeksy.

looknij sobie na to. moze ci sie przyda jak juz ktos wczesniej wspomnial to bedziesz musial to zrobi w JS
klick
yoga
wszystko ładnie pięknie tylko option do [select2] ma być pobierane z mysql a z tego co się orientuje to javascript nie współpracuje z bazą danych. Wiem że AJAX by mógł pomóc ale ja nie znam javascriptu a co dopiero mówić o ajaxie. Może ma ktoś jakiś gotowy skrypt który mógłbym dostosować do własnych potrzeb lub wzorować się na nim?
maryaan
jesli masz nieduzo danych to pobierz wszystko od razu a javascriptem tylko uzupelniaj selecty odpowiednimi wartosciami

widze ze ktos sobie usunal posta angrysmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.