xyz2003
9.01.2007, 23:29:09
witam,
pisze tutaj poniewaz mam problem, tworze swoja pierwsza stronke, nie znalazlem jak dotad nigdzie odp.,sprawa wyglada tak, po lewej stronie mam menu z linkami do poszczegolnych stron i chcialbym aby po kliknieciu w dany link strona nie otwierala sie w nowym oknie (_blank) tylko w tym samym na srodku strony "index.php" np. w jakiejs tabeli lub czymkolwiek, jesli zmienie opcje "target=_blank" na inna np "=parents" no fakt nowe okno sie nie otwiera ale otwiera mi sie nowa strona w tym samym oknie zastepujac "index.php", jakby to zrobic aby otwierala sie w tym samym oknie na srodku strony index.php ?
prosze o pomoc!
kossa
10.01.2007, 00:03:06
Jeżeli stronę masz opartą na ramkach i po lewej masz ramkę z menu a po prawej ramkę z zawartością to w menu w linkach musisz ustalić target z nazwą ramki np. target="ramka_prawa". W pliku index w którym definiujesz ramki musisz podać ich atrybuty name.
Jeśli nie stosujesz ramek to target jest niepotrzebny, cała strona się przeładuje.
Łukasz
A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
<?
include $to.'.txt';
}
?>
Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.
Pozdrawiam!
xyz2003
10.01.2007, 18:01:57
wielkie dzieki Wam!!!
zastosowalem sie do rady B3K, poniewaz moja strona nie dziala na ramkach

stary uratowales mnie

musze ta strone skonczyc do jutra i dzieki temu zdaze!
dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
dr_bonzo
10.01.2007, 18:04:44
xyz2003: prosze na przyszlosc uzywac tagow w nazwie topiku na Przedszkolu, tym razem poprawilem
donas
25.11.2007, 22:49:14
Cytat(B3k @ 10.01.2007, 02:06:53 )

A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
<?
include $to.'.txt';
}
?>
Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.
Pozdrawiam!
@B3k
Jezeli moglbys to prosilbym o bardziej szczegolowe wytlumaczenie tego skryptu podzialu strony na czesci. Bardzo mi na tym zalezy, poniewaz nie dokonca rozumiem co gdzie nalezy umiescic.