Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] podział strony | ramki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xyz2003
witam,

pisze tutaj poniewaz mam problem, tworze swoja pierwsza stronke, nie znalazlem jak dotad nigdzie odp.,sprawa wyglada tak, po lewej stronie mam menu z linkami do poszczegolnych stron i chcialbym aby po kliknieciu w dany link strona nie otwierala sie w nowym oknie (_blank) tylko w tym samym na srodku strony "index.php" np. w jakiejs tabeli lub czymkolwiek, jesli zmienie opcje "target=_blank" na inna np "=parents" no fakt nowe okno sie nie otwiera ale otwiera mi sie nowa strona w tym samym oknie zastepujac "index.php", jakby to zrobic aby otwierala sie w tym samym oknie na srodku strony index.php ?
prosze o pomoc!
kossa
Jeżeli stronę masz opartą na ramkach i po lewej masz ramkę z menu a po prawej ramkę z zawartością to w menu w linkach musisz ustalić target z nazwą ramki np. target="ramka_prawa". W pliku index w którym definiujesz ramki musisz podać ich atrybuty name.

Jeśli nie stosujesz ramek to target jest niepotrzebny, cała strona się przeładuje.

Łukasz
B3k
A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
  1. <?
  2. if (is_string($_GET['to'])) {
  3. $to = strip_tags($_GET['to']);
  4. include $to.'.txt';
  5. } 
  6.  
  7. ?>

Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.

Pozdrawiam!
xyz2003
wielkie dzieki Wam!!!
zastosowalem sie do rady B3K, poniewaz moja strona nie dziala na ramkach smile.gif stary uratowales mnie smile.gif musze ta strone skonczyc do jutra i dzieki temu zdaze!
dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
dr_bonzo
xyz2003: prosze na przyszlosc uzywac tagow w nazwie topiku na Przedszkolu, tym razem poprawilem
donas
Cytat(B3k @ 10.01.2007, 02:06:53 ) *
A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
  1. <?
  2. if (is_string($_GET['to'])) {
  3. $to = strip_tags($_GET['to']);
  4. include $to.'.txt';
  5. } 
  6.  
  7. ?>

Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.

Pozdrawiam!

@B3k

Jezeli moglbys to prosilbym o bardziej szczegolowe wytlumaczenie tego skryptu podzialu strony na czesci. Bardzo mi na tym zalezy, poniewaz nie dokonca rozumiem co gdzie nalezy umiescic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.