Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Do czego używa się plików z rozszerzeniem .inc ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
Pytanie jak temacie... przeczytałem w php solutions artykuł o rozdzieleniu phpa od htmla i tam pojawiło się te rozszerzenie. w google nic ciekawego nie znalazłem. Czy rózni sie rozszerzenie .php od .inc questionmark.gif
Cienki1980
Pierwszy raz widzę takie rozszerzenie ale google powiedziało mi takie coś :
klik
kononowicz
Cytat(Cienki1980 @ 13.01.2007, 00:20:31 ) *
Pierwszy raz widzę takie rozszerzenie ale google powiedziało mi takie coś :
klik

ja to po angielsku nie pajemaju... niszfersztejen...
plisek
inc z tego co sie orientuje jest skrótem od include
dośc czesto stosowane, choc malo bezpieczne, bo wyswietlając zawartosc pliku widac kod php, a jak wiadomo nie zawsze tego chcemy ;p
Oczywiście mozna to zminic w ustawieniach serwera, czy php, ale nie o tym mowa.

to stary model książkowy, gdzie sie nie spotkałem z literaturą był praktykowany

ale raczej nie jest to obecnie praktykowane, a nawet uznawane za zły nawyk programistyczny

pozdrawiam

rozszerzenie .php bedzie przetworzone i zwroci kod html, a inc zostanie wyswietlone w niezmienionej wersji
kononowicz
Cytat(plisek @ 13.01.2007, 00:29:04 ) *
rozszerzenie .php bedzie przetworzone i zwroci kod html, a inc zostanie wyswietlone w niezmienionej wersji

co to znaczy w niezmienionej wersji?? zmieniając rozszerzenia nie widze zadnej roznicy w przegladarce.

hmmm ... w bodajze grudniowym php solution był ten artykuł a wydaje mi sie pismo o takiej renomie nie moze pozwolic sobie na archaizmy... był tam tagi listing:

plik index.php (szkelet stronki)
  1. <?php
  2.  
  3. $view = $_GET['view'];
  4. $allowed_values = array(
  5. "page1" => "page1.inc",
  6. "page2" => "page2.inc",
  7. );
  8.  
  9.  
  10. if($allowed_values[$view] != '')
  11. {
  12. require_once ("header.inc");
  13. include ($allowed_values[$view]);
  14. require_once ("footer.inc");
  15. }
  16. else
  17. {
  18. require_once ("header.inc");
  19. include ("page1.inc");
  20. require_once ("footer.inc");
  21. }
  22. ?>

więc ciekawi mnie czy to ma jakieś znaczenie...
plisek
nie to nie ma znaczenia,
po prostu parser php nie przetworzy tego jako kodu php, a jedynie wypisze jego zawartość (wyswietlają plik.inc)
natomiast jezeli go załączasz do strony to zostanie przetworzony i wyswietli wynik sie w postaci html

jezeli masz kod, który z punktu widzenia programowania jest mało ważny (czytaj nie zawiera np hasła lub innych podobnych rzeczy)
to nic nie stoi na przeszkodzie byś nie mogł stoosować rozszerzenia inc, rownie dobrze moze to być rozszerzenie np. plik.txt

wesmy przykład:
plik.inc

<?php
$haslo='polalola';
....
?>

teraz wpisując nazwe pliku w przegladarce wyswietlki mi sie cala zawartośc pliku, czyli
<?php
$haslo='polalola';
....
?>

jezeli ten sam plik zapisze jako plik.php, nie wyswietli mi sie jego zawartosc ,a jedynie przetworzony kod w formacie html

mam nadzieje ze juz troche bardziej to rozjaśniłem
pozdrawiam
mokry
Nie chodzi o odpalenie pliku .php include'ujacego plik .inc tylko odpalenie samego pliku .inc.
Jak go otworzysz, to zobaczysz kod zrodlowy pliku... Parser php nie kompiluje po prostu plikow .inc chyba ze inaczej ustawisz w httpd.conf/.htaccess
ikioloak
Rozszerzenie inc ma tylko sugerowac, ze jest to plik ktory nie ma byc wywolywany z poziomu paska przegladarki, a stanowi biblioteke/szablon/cokolwiek innego co ma byc includowane do wlasciwego pliku.
kononowicz
Czyli mam rozumiec ,że uzyte rozszerzenie inc w pliku w ktorym jest kod z logowaniem do panelu admina nie jest dobrym pomysłem questionmark.gif bo juz sie pogubiłem...

... juz rozumiem... zrobiłem mały test... faktycznie niebezpieczne... wszystko na tacy ...
mokry
Nie jest dobrym pomysłem? Jest... fiaskiem winksmiley.jpg
krzysiekk
czesc polecam takie rozwiazanie twojego problemu nie wiem czy dobe niemniej działa

torzysz plik .htaccess a w nim kod
<Files ~ "\.inc$">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>
dajesz go w folderze gdzie masz pliki *.inc i serwer odrzyca wszystkie rzadania o plik inc
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.