Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyswietlanie zalogowanych uzytkownikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skowron-line
jak w temacie jak zrobic wyswietlanie zalogowanych uzytkownikow na stronie. tak jak jest to zrobione tu na forum.

i drugie pytanie jak zrobic zeby pokazywalo na poszczegolnych stronach jaki uzytkownik jest na poszczegolnej stronie to rowniez jest tu na forum.

z gory dziekuje i pozdrawiam
mdco
Może zapisuj do bazy sesje poszczegolnych userów.
skowron-line
no tak tez myslalem zeby dac tabele np log i ustawiac ja na 1 jezeli jest zalogowany i 0 jezeli jest niezalogowany.

ale jak sprawdzac czy user sie juz wylogowal? i co jezeli user nie zamknie przegladarki tylko jedna karte to wtedy sesja jest ciagle aktywna
ferr
Taki zarys:

1. <?php
  2. if (empty ($session->LoginTime())
  3. {
  4. $session->UpdateTime(); //jesli user dopiero sie zalogowal(czyli $session->LoginTime() jest puste, to zapisujemy do sesji aktualny czas
  5. }
  6. elseif (!empty ($session->LoginTime())
  7. {
  8. // jesli user jest zalogowany, sprawdzamy czy czas jego ostatniego logowania/badz przebywania na stronie
  9.  
  10. if ($time->Minutes($time->Now() - $session->LoginTime()) > 5)
  11. {
  12. // sprawdzamy, czy czas ostatniej obecnosci w serwisie jest wiekszy niz 5 minut te
    mu, $time->Minutes zamieniamy czas na minuty
  13. $session->UpdateTime();
  14. }
  15.  
  16. }
  17. ?>

Teraz pozostaje Select userow, dla ktorych czas ostatniego przebywania nie jest dluzszy niz 5 minut.

Mam nadzieje, ze jasno wyjasnilem moja wizje.
skowron-line
nie kumam sadsmiley02.gif wrzucic czas do sesji?questionmark.gif a jak uzytkownika odcczytam??

mozna jasniej
ferr
  1. <?php
  2. if (empty ($session->LoginTime())
  3. {
  4. $session->UpdateTime(); //jesli user dopiero sie zalogowal(czyli $session->LoginTime() jest puste, to zapisujemy do sesji aktualny czas
  5.  $db->ZapiszCzasDoBazy($session->LoginTime(), $session->IDUser); //zapisujemy czas ostatniego logowania do bazy
  6. }
  7. elseif (!empty ($session->LoginTime())
  8. {
  9. // jesli user jest zalogowany, sprawdzamy czy czas jego ostatniego logowania/badz przebywania na stronie
  10.  
  11. if ($time->Minutes($time->Now() - $session->LoginTime()) > 5)
  12. {
  13. // sprawdzamy, czy czas ostatniej obecnosci w serwisie jest wiekszy niz 5 minut te
    mu, $time->Minutes zamieniamy czas na minuty
  14. $session->UpdateTime();
  15. $db->ZapiszCzasDoBazy($session->LoginTime(), $session->IDUser); //zapisujemy czas ostatniego logowania do bazy
  16. }
  17.  
  18. }
  19. ?>

Poprawka u gory.

Nie umiem tego ujac prostymi slowami, ale postaram sie:

- User wchodzi pierwszy raz, loguje sie - zapisujemy do sesji czas, kiedy zalogowal sie (format 22-12-2007 11:11:11). Zapisujemy te date do bazy w polu odpowiedzialnym za ostatnie logowanie.
- User buszuje po stronce, skrypt sprawdza, czy jego czas ostatniego logowania jest aktualny, by wyswietlic go na liscie zalogowanych userow. Ustalamy, ze mianem zalogowanego, okreslamy usera, ktory byl aktywny w ciagu ostatnich 5 minut. Zeby to zrobic, musimy sprawdzic jego czas ostatniego logowania (od aktualnego czasu, odjac czas logowania usera). Jesli roznica w minutach bedzie wieksza niz ustalone 5 minut, aktualizujemy czas i zapisujemy go do bazy.

No usera odczytasz z id zapisanego chocby z sesji.
gebp
Dokładnie ja robie tak.

User loguje się.
Dodajesz date z dokładną godziną logowania w bazie przy danym userze. I rzy każdym przejściu na inną stronę w twoim serwisie
Następnie skrypt sprawdzający czy od ostatniego logowania upłynęło np 5 min.
  1. <?php
  2. $idu=$_SESSION['iduser'];
  3. $data=date("Y-m-d H:i:s");
  4. $dpo=strtotime($data); // data do porównań
  5.  
  6. $c="SELECT imie, data_log FROM loginy WHERE ID_user='$idu'";
  7. $cq=mysql_query($c);
  8. $imie=$cqf['imie'];
  9. $dlog=$cqf['data_log'];
  10. $tdkog=strtotime($dlog);
  11. $porownanie=$dpo-$tdkog; // 5*60=300
  12. if($porownanie<"300")
  13.  {echo("Użytkownik ".$imie." zalogowny);}
  14. ?>

Ja to mam w ramce która się odświerza co 30s. Czyli co 30 s. skrypt (ten powyżej tylko rozszerzony o baze użytkowników) sprzawdza i wyświetla zalogowanych userów.

P.S . Jest późno więc mogą być literówki.
skowron-line
ferr i gebp dzieki za objasnienie teraz napewno to napisze i bedzie smigac jak jak ta lala

jeszcze raz dzieki i peace
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.