Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyswetlaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zuras
Czesc wam mam problem bo sciagnelem sobie skrypcik ze strony i wyskakuje mi blad w 30 linijce... a jako ze sam sie dopiero ucze nie zabardzo wiem co moze byc nie tak...

Cytat
  1. <?php
  2. // połączenie się lokalnym serwerem bazy MySQL
  3. $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'admin', 'passwd')
  4. // w przypadku niepowodzenia połączenia zakończ aplikację
  5. or die('Nie mogłem połaczyć się z bazą danych');
  6.  
  7. // jeśli nie mamy jeszcze bazy to musimy ją utworzyć
  8. mysql_create_db('zawodnicy');
  9.  
  10. // wybieramy bazę danych
  11. mysql_select_db('zawodnicy');
  12. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  13.  
  14. // tworzymy tabelę nba
  15. $zapytanie = 'CREATE TABLE nba (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwisko char(30), lata char(3), punkty char(3), mistrzostwa char(3), PRIMARY KEY(id))';
  16.  
  17. // dodajemy troche przykładowych danych
  18. $zapytanie = "INSERT INTO `nba` (`id`, `nazwisko`, `lata`, `punkty` , `mistrzostwa`) VALUES ('', 'Jordan', '13', '258', '48')";
  19. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  20. $zapytanie = "INSERT INTO `nba` (`id`, `nazwisko`, `lata`, `punkty` , `mistrzostwa`) VALUES ('', 'Pipen', '10', '123', '32')";
  21. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  22. $zapytanie = "INSERT INTO `nba` (`id`, `nazwisko`, `lata`, `punkty` , `mistrzostwa`) VALUES ('', 'O'Neal', '10', '205', '50')";
  23. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  24.  
  25. // wyświetlamy treść naszej tabeli
  26. $zapytanie = "SELECT `id`,`nazwisko`,`lata`,`punkty` FROM `nba`";
  27. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  28. echo '<table>';
  29. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) {
  30. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td>'.<td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td>';
  31. }
  32. echo '<table>';
  33.  
  34. // zamykamy połączenie
  35. mysql_close($sql_conn);
  36. ?>
strife
  1. <?php
  2. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) {
  3. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td>';
  4. }
  5. ?>

Po kolorowaniu można poznać gdzie masz błąd, na przyszłość czytaj treść błędów jakie masz i analizuj skrypt znak po znaku winksmiley.jpg
Zuras
Teraz jest blad w 29 linijce... dry.gif
Cienki1980
A zacytuj ten błąd .. będzie troche łatwiej.
Zuras
Cytat
Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\przyklad-1\1.php on line 29
Cienki1980
Czyli skopane jest zapytanie do bazy. Jeżeli możesz to sprawdź je z poziomu bazy danych ( phpmyadmin albo konsola albo coś podobnego ).
Zuras
No ok ale co mam sprawdzic bo wiem gdzie ale nie wiem co (dopiero sie ucze:()
Cienki1980
  1. SELECT `id`,`nazwisko`,`lata`,`punkty` FROM `nba`;

To zapytanie gdzieś w bazie danych. Może jest inna nazwa kolumny, może jakiejś kolumny nie ma ... nie wiem ciężko powiedzieć jak nie widać struktury bazy danych.
Zuras
No sprawdzilem okazuje sie ze nie ma zadnej tabeli... tylko jaki moze byc tego powod?
Cienki1980
A jakiekolwiek tabele masz w tej bazie danych, z której próbujesz wyciągnąć dane questionmark.gif

Sam ją tworzyłeśquestionmark.gif może to jakiś gotowiec questionmark.gif ... pomysłów i powodów dlaczego tak jest może być duuużo biggrin.gif
Zuras
W tej bazie nie ma ZADNYCH tabeli...
Jest to gotowiec ze strony (jakiegos tam kursu);
Ten skrypt ma sam stworzyc i wyswietlic baze...
Cienki1980
No to masz odpowiedź dlaczego nie działa skrypt.

Musisz jeszcze raz spróbować zainstalować gotowca, albo samemu stworzyć bazę danych.

Jeżeli gotowiec miał za zadanie stworzyć bazę danych, musi mieć gdzies w kodzie php zaszyty kod SQL do tworzenia bazy. Wystarczy, że go wyciągniesz i wkleisz do phpmyadmin czy czegokolwiek tam korzystasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.