Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] php Warrning:
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LuckyLuke
Czesc. Mam takie male pytanko. korzystam z funkcji ldap_connect. Jezeli zostaly podane z jakis powodow zle parametry to slusznie dostaje na stronce tekscik "php Warning....". Jest bardzo fajny, ale chcialbym sam podlozyc jakis ekranik z opisem bledu dla uzytkownika. Jak sadze tak szczegolowe dane napewno go nie zainteresuja. Probowalem umiescic dostep do LDAP w bloku try/catch jak rowniez sprawdzac wartosci zwracane przez funkcje. Jednak to nic nie daje. Mam takie wrazenie ze funkcja gdzies wewnatrz sama wyswietla ten tekst.
Bylbym wdzieczny gdyby ktos wyjasnil mi jak to dzial.
Dzieki.
Ukasz
Cienki1980
A jakbyś spróbował tak:
  1. <?php
  2. $res=@ldap_connect("localhost");
  3.  
  4. echo ldap_errno(); // to zwróci Ci numer błędu, który będziesz mógł wstawić do instrukcji switch - case
  5.  
  6. echo ldap_error(); // a to zwróci Ci komunikat błędu .. no ale tego chyba nie chcesz.
  7. ?>
mike
Proszę poprawić tytuł wątku na zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.

Możesz tak:
  1. <?php
  2.  
  3. try {
  4. $ldapconn = @ldap_connect(); // tłumisz błędy
  5.  
  6. if ($ldapconn === false) {
  7. throw new Exception();
  8. }
  9. } catch(Exception exception) {
  10. // ...
  11. }
  12.  
  13. ?>

Możesz też zainstalować swojego własnego error-handlera.
LuckyLuke
Mam dodatkowe pytanie. Czy istnieje jakis mechanizm w php, ktory na podstawie jakiejs zmiennej srodowiskowej wypisuje takie komuniakty i zatrzymuje dalsze wykonanie programu.

Co do podpowiedzi kolegi to wlasnie tak mam zrobione, ale zanim wykona sie warunek if to juz jest na ekranie wypisany blad.
mike
Cytat(LuckyLuke @ 18.01.2007, 11:17:57 ) *
Mam dodatkowe pytanie. Czy istnieje jakis mechanizm w php, ktory na podstawie jakiejs zmiennej srodowiskowej wypisuje takie komuniakty i zatrzymuje dalsze wykonanie programu.
Chyba tylko pozostaje Ci display_errors i error_reporting w php.ini. no i własny Error Handler.

Cytat(LuckyLuke @ 18.01.2007, 11:17:57 ) *
Co do podpowiedzi kolegi to wlasnie tak mam zrobione, ale zanim wykona sie warunek if to juz jest na ekranie wypisany blad.
Zwróciłeś uwagę na to że skorzystałem z @ - operatora tłumienia błędów?
LuckyLuke
niezauwazylem smile.gif dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.