Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] edycja zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kildyt
Witam forumowiczów

Posiadam formularz. Wysyłam z formularza dane tytul i chce aby te nowe dane nadpisały znajdujące się w zmiennej a w pliku b.php

Wiem, że trzeba otworzyć plik ale nie mogę znaleść funkcji do edycji zmiennej. Proszę o odpowiedź.
Ucieszyłbym się gdyby był to już gotowy przykład co zaoszczędzi mi czasu. guitar.gif
maryaan
po co otwierac plik skoro chcesz zmienic wartosc zmiennej? wklej kod ktorym chcesz to zrobic
Kildyt
ehh no napisałem, że nie znam takiej funcji. Nie mam narazie nic co by dotyczyło edycji.
maryaan
"edycja" zmiennej wyglada tak:
$nazwaZmiennej = nowaWartoscZmiennej;

wklej kody
lopez86
nie wiem czy o to ci chodzi ale jak nie to łatwo to przerobisz na co zechcesz jak są jakieś błedy to sorka ale nie sprawdzałem

1. <?php
  2.  
  3. $file = "plik.php";
  4. $read_file=@fopen($file);
  5. while(!feof($read_file){
  6. $tekst.=fread($read_file, 500);
  7. }
  8.  
  9. $a = "string do zamiany w pliku";
  10. $nowe_dane = $_POST['dane_z_formularza'];
  11. $replace = array("$a" => "$nowe_dane");
  12.  
  13. $new_content = strtr($tekst, $replace);
  14.  
  15. @fwrite($read_file, $new_content);
  16. @fclose($read_file);
  17.  
  18. ?>

NA DRUGI RAZ ZAJRZYJ DO MANUALA I PRZYNAJMNIE ZACZNIJ COŚ PISAĆ I WKLEJ NAJPIERW KOD A NIE PROŚ O GOTOWY SKRYPT
Kildyt
Wydaję mi się, że ten skrypt jedynie dodaje jakiś tekst do strony bo PATRZYŁEM po manualach, poradach i kursach ale znalazłem włąśnie dodawanie do strony. Mi chodzi o edycję zmiennej.

Ehh

W plkua.a.php mam załużmy:
$nm="a";
Edytując przez formularz wysyła mi nową wartość zmiennej w postaci POST i chce aby ten zeedytowany tekst pojawił się na miejsce starego w zmiennej.
Czyli jeżeli w formularzu wpisałęm zamiast a kolo to kod powinien być taki:
$nm="kolo";
lopez86
No to sorka źle cię zrozumiałem ale w takiej sytuacji to maryann ci napisał jak się zmienną edytuje

musisz zadeklarować jej nową wartość innego sposobu nie ma $nm="a";
i po przesłaniu z formularza wrzucasz dane z niego do tej zmiennej

1. <?php
  2. if(isset($_POST['submit'])){
  3. $nm= $_POST['costam'];
  4. }
  5. ?>

i zmienna przyjmuje nową wartość w postaci stringu smile.gif , źle cię wcześniej zrozumiałem jeszcze raz sorka tongue.gif
Kildyt
Hmm, chyba dalej nie rozumiem. Ta rozmowa zaczyna się robić naprawdę męcząca... Jaskoś mi to nie wychodzi i zmienna nie zmienia swojej wartości na taką, którą podałem. Zaglądałęm w skrypty i znalazłem w jportal-u włąśnie ten kod, który zmienia wartość zmiennej w pliku, ale jakoś teraz nie mogę go przystosować (co dziwne, bo z rok temu używałem go i wszystko działało). Ehh, chyba mam pecha hehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.