dr_NO
21.01.2007, 18:37:14
Witam, mam mały kłopot z "pozosaniem zalogowanym", otuż, po zamknięciu przegladarki, sesja sie "kończy" i wylogowywuje usera, przeszukałem sterty stron i doszedłem do wniosku, że najlepszym wyjściem będzie zapisanie ID sesji do bazy, no i ok, id się zapisuje ... ale co dalej ?
Nie kumam do końca co później mam z tym zrobić, jak już mam to w bazie ... mógłby mi ktoś pomóc z tym ? Tzn, chodzi mi o naprowadzenie, co muszę zrobić z ów sid'em, kórego przetrzymuje w bazie ...
wipo
21.01.2007, 20:56:42
Jak chcesz przetrzymać usera zalogowanego to musisz użyć ciasteczek, a sesje z bazy możesz po prostu wyrzucić chyba że przetrzymujesz je do celów statystycznych
dr_NO
21.01.2007, 21:40:31
Czyli zapisywanie sesji niezbyt się przydaje ?
To już mam naprawdę mętlik w głowie ... ale damy radę

Widze że czeka mnie jeszcze dluga droga zanim, wszystko będzie funkcjonować jak trzeba
kossa
21.01.2007, 21:47:25
Tak jak napisał wipo musisz użyć cookies aby w nich przetrzymywać dane użytkowników, warto wtedy zastosować pole checkbox w celu zadania pytania userowi czy chce z takiej możliwości skorzystać aby nie doszło do sytuacji że ktoś zaloguje się na Twoją stronę w kawiarence internetowej, skończy pracować, ktoś inny uruchomi później Twoją stronę i będzie zalogowany jako poprzedni user. Rozważ to.
Łukasz
dr_NO
21.01.2007, 22:56:23
Tak, tak, to oczywiste

Już pracuje nad odpowiednim mechanizmem, ale nurtuje mnie jedno pytanie ...
Co ja mam u licha wysłać w ciastku ?
Bo puki co, raczej średnio rozumie reguły rządzące się ciastkami i sesjami ...
wipo
22.01.2007, 07:32:59
Przede wszystkim nazwę ciastka, wartoś do niego przypisaną i czas życia
Dla przykładu używasz ciastka o nawie login i wartości ziutek. Czas życia ustalasz na 24 godziny to wpiszujesz time()*60*24 i już
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.