TopGun
24.01.2007, 13:20:44
Witam!
Potrzebuje sie dowiedziec od samego poczatku jak wyglada sprawa implementacji logowania na stronie. Czy do uzytkownikow tworzy sie osobna baze? W formularzu, gdzie sie wpisuje haslo od razu sie je koduyje przy pomocy crypt() lub jakos inaczej? Jak to z tym wszystkim jest? No bo jest kilka skryptow na forum ale nie bardzo znam zasady ich wykorzystania itd. Pozdrawiam.
Cienki1980
24.01.2007, 13:35:06
Nie ma jednej drogi na stworzenie logowania. Tyle ile jest skryptów tyle pewnie dróg
Każdy ma swój ulubiony, na swój sposób zmodyfikowany gotowiec, albo napisany od podstaw.
Jeżeli chcesz stworzyć sam jakiś system logowania to masz dowolność. Jeżeli skorzystasz z gotowego skryptu ... to wytyczne co i jak masz w skrypcie.
TopGun
24.01.2007, 13:46:48
No tak, ale zakladajac, ze tworze baze dla samych uzytkownikow, to w momencie logowania musi byc jakis uzytkownik wpisany do bazy bym sie mogl z ta baza polaczyc i sprawdzic czy inny logujacy sie uzytkownik stnieje, czy mam racje? Czy moge wykorzystac baze mysql z tabela user czy musze sobie tworzyc jakas inna? Dobrze wogole rozumuje?
Cienki1980
24.01.2007, 13:56:57
Chyba mieszasz użytkowników bazy danych a użytkowników systemu do którego robisz logowanie.
Zazwyczaj jest użytkownik którego wykorzystujesz podczas łączenia się do bazy danych podczas sprawdzania czy użytkownik który się loguje ( użytkownik systemu ) ma prawo się zalogować ( istnieje w bazie ).
TopGun
24.01.2007, 14:52:19
O i powoli dochodzimy do jasniejszej sytuacji

Czyli, ze loguje sie normalnie do mysql-a tak jak bez autoryzacji, ale dodaje tabele do swojej bazy, np. users i potem osoby logujace porownuje z wpisami w tej dodatkowej tabeli, czy tak?
Cienki1980
24.01.2007, 14:57:04
Nie wiem co rozumiesz przez
Cytat
loguje sie normalnie do mysql-a tak jak bez autoryzacji
No chyba że chodzi Ci o połączenie z bazą danych poprzez php'owe mysql_connect() lub mysql_pconnect().
Reszta twierdzenia zgadza się z zazwyczaj stosowaną praktyka
TopGun
24.01.2007, 15:06:31
Tak, to logowanie normalne to mam na mysli wlasnie mysql_connect(), i w tych parametrach wpisuje uzytkownika mysql-a, a z mojej bazy przy pomocy tego polaczenia porownuje osobe, ktora sie proboje zalogowac. Dobrze teraz opisane?
Cienki1980
24.01.2007, 15:14:19
Tak. Wlasnie taki jest mniej wiecej sposób na logowanie.
Można to potem dowolnie rozwijać, rozbudowywać itp itd.
TopGun
24.01.2007, 15:15:49
No i teraz juz wiem o co w tym biega i bede sie dalej rozbudowywal

Dziekuje serdecznie. Pozdrawiam i zycze milej zabawy sniezkami

)))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.