Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sagittariuspl
na wstępie muszę zaznaczyć, że przeczytałe dziesiątki linijek forum, pytałem wujka google, próbowałem uzyć funkcji iconv...

w skrypcie używam SimpleXML i wczytuję plik z kodowaniem ISO-8859-2 (plik na innym serwerze i edycja odpada). wynik zapisuję w pliku txt i oczywiście nie ma polskich znaków. wywołanie jakiegokolwiek wartości w przeglądarce zwraca mi ten sam błąd. ustawiłem
  1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset = ISO-8859-2');
  3. ?>
ale nic to nie dało. moje pytanie brzmi jak to przekonwertować?
wipo
a wstaw iso małymi literami
sagittariuspl
niestety bez zmian sad.gif
wipo
a meta w html-u
questionmark.gif
sagittariuspl
wstawiłem
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
ale żadnego efektu

EDIT:
mam po prostu głupie wrażenie, że simplexml "olewa" kodowanie pliku xml i ładuję w utf-8. echo "ąćśłóżĽ"; -> wyświetla poprawnie litery "ąćśłóżź", chyba że się mylę (co jest oczywiście bardzo możliwe)...
wipo
A sprawdź jakie masz kodowanie w przeglądarce i czy w ogóle kodowanie jest pobierane
W ostateczności użyj iconv ale to ominięcie problemu
sagittariuspl
w przeglądarce wszystko wygląda ok.
jedynym rozwiązaniem jest iconv i odpowiednie pola xml przekonwertować (niestety nie wiem jak to zrobić z całym plikiem), na szczęście tych pól jest tylko kilka, więc w pętli to bedzie łatwo zrobić.

jednym słowem: @wipo dzięki!
wipo
pokaż kod
bo iconv(stare-kodowanie,nowe-kodowanie,tekst)
więc bez problemu powinno byc
sagittariuspl
tak właśnie zrobiłem. teraz plik jest odpowiednio zapisany i wszystko gra. teraz tylko drugi plik (ale to juz będzie z górki)...

jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.