Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] pokazac i schowac w jednym linku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
skowron-line
witam dopiero zaczalem sie uczyc JS.... do rzeczy
  1. function pokaz(zmienna) {
  2.  
  3. var el = document.getElementById("a");
  4. el.style.display= zmienna;
  5.  
  6. }

i
  1. <a href="#" onclick="pokaz('block')">pokaz</a>
  2. <a href="#" onclick="pokaz('none')">schowaj</a>

i jak to zrobic zeby byl tylko jeden link ze jak sie 1 raz kliknie to sie pojawi a jak2 raz klikniesz to sie schowa.

z gory dziekuje i pozdrawiam
angel2953
  1. <script type="text/javascript">
  2. /* <![CDATA[ */
  3. function $( o ) {
  4. return document.getElementById( o );
  5. }
  6.  
  7. function ShowHide( name ) {
  8. if( $( name ).style.display == 'none' ) {
  9. $( name ).style.display = ''; // lub jak kto woli display='block';
  10. } else {
  11. $( name ).style.display = 'none';
  12. }
  13. }
  14. /* ]]> */
  15.  
  16. ...
  17. <div id="id-01">...</div>
  18.  
  19. <a href="#" onclick="ShowHide( 'id-01' );">Pokaż/Ukryj</a>

można jeszcze rozbudować o to by sam automatycznie zamieniał by było widoczne tylko samo "pokaż" lub "Ukryj"
skowron-line
angel2953 skrypcik smiga jak marzenie ale jak zrobic zeby jak sie zaladuje strona bylo wszystko schowane i dopiero po nacisnieciu linka ma sie pokazac
JaRoPHP
Cytat(skowron-line @ 29.01.2007, 22:25:35 ) *
ale jak zrobic zeby jak sie zaladuje strona bylo wszystko schowane i dopiero po nacisnieciu linka ma sie pokazac

Dodaj początkowy styl elementowi: display: none:
  1. <div id="id-01" style="display: none;">...</div>
k0b3
Cytat
<a href="#" onclick="ShowHide( 'id-01' );">Pokaż/Ukryj</a>

Robie menu oparte na divach. Znajduja sie tam kategorie ktore po kliknieciu rozsuwaja sie. Czy jest mozliwosc zeby zamiast tego # byl poprostu adres strony. Jak tak stosuje. Stronka sie wczytuje a to menu-div sie ukrywa, chce aby bylo nawet po wczytaniu widoczne..... Pewnie cos trzeba zmienic w fukncji showHide... ah ten js biggrin.gif
arecki
Cytat
<a href="#" onclick="ShowHide( 'id-01' ); return false;">Pokaż/Ukryj</a>
k0b3
nie dziala..
chyba sie nie zrozumielismy... wiec posiwecilem sie i wrzucilem przyklad na serwq:
http://kobe.ifastnet.com/projekty/menu/menu.php

co zrobic zeby nie chowal sie ten panel w zielonym przycisku (href="test.php") ale zostawa tak jak jest wyzej (href="#")
kwiateusz
zamień onclick tego na

Kod
onclick="java script:showHide('kat1'); return false;"

i menu sie nie chowa
k0b3
Kurde... no wlasnie jest problem, nie dziala ;/

Probowalem jeszcze raz... zmienialem tez na "true" - nic :/
kwiateusz
ja zmieniłem na żywo na Twojej stronie przez Firebuga i spełniało swoje zadanie...
k0b3
zrobiłem podobnie jak mowisz.. Sciagnalem ten FireBug i zmienilem na "żywo" i nic.. Jedyny postep to to ze w pasku ponajechaniu na przycik pojawia sie adres oraz menu sie rozwija, ale nie pojawia sie wybrana strona.

Mogło Cie to zmylić, bo możliwe probowałeś tak jak ja. Miałem włączony adres ?nr=test, zmieniłem w FireBud i jest adrest ?nr=test. Przed zmiana kliknij na inny buton, pozniej zmieniaj. NIe bedzie efektu...

Czekam na dalesze prop...
ferr
  1. <?php
  2. <a href="?nr=test" onclick="java script:showHide('kat1'); return false;" class="kat" ><strong>href=&quot;test.php&quot;</strong></a>
  3. ?>

No stary, to powyzej na pewno odkryje lub schowa menu bez przejscia do linku ?nr=test. O to chodzilo? I zmien java script na javascript w powyzszym przykladzie, bo cos skrypt forum rozdziela te dwie nazwy o
_O

Apropos, jesli chcesz pojac idee podobnego skryptu to tez polecem kurs JS na moim blogu smile.gif
k0b3
no to chyba sie nie zrozumielismy... Chce aby przechodzilo do linku tego linku i rozwijalo sie i nie chowalo! biggrin.gif aj strasznie zawila sprawa ;/

Klikam, otwiera mi po prawej strone w <dive> lub <iframe> i menu sie nie chowa!... Nie chce zeby sie chowalo!... smile.gif przepraszam, nie wiem jak to inaczej wyjasnic...
woj_tas
Jeżeli dobrze cię zrozumiałem.... a nie było tak prosto smile.gif

link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.