Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak projektować większe aplikacje?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dealer00
Witam.
Pisać proste aplikacje w php potrafie (coś w stylu prostej księgi gości), ale jak przychodzi pisać coś skomplikowanego (np. forum czy cms) to nie jest już tak fajnie...
Wiem, że należałoby najpierw zrobić sobie jakiś projekt (wiem też co się stanie jak go nie zrobię tongue.gif), tylko nie wiem zabardzo za co się najpierw zabrać...
Wydaje mi się, że należałoby zacząć od bazy danych, ale co dalej?
Jak to robią prawdziwi guru? biggrin.gif
strife
Nie wiem jak to robią prawdziwi guru, ale mogę Ci napisać jak ja to robię smile.gif Na początek biorę do ręki takie rzeczy jak zeszyt i ołówek, a następnie wszystko zapisuje co będzie w danej aplikacji potrzebne. Gdy już mam taki mały konspekt to zaczynam powoli to pisać.

Masz temat pomocniczy : Temat: jak pisac jadro

Pozdrawiam!
empathon
Post autorstwa cysiaczek, który z uwagi na tymczasowego bana nie może się osobiście wypowiedzieć.

cysiaczek:
Forum: php Pro - Na tym subforum znajdziesz większość odpowiedzi.

Zacznij od rozpisania sobie, co powinien posiadać system. Mozesz też sobie to narysować (najlepiej w UML).
Kiedy to zrobisz, zaprojektuj baze danych, a potem zacznij się rozglądać za gotowymi narzędziami (bibliotekami) które mogą się przydać w projekcie.
Zapoznaj się również z wzorcami projektowymi.
Krótko - przechodzisz od ogółu do szczegółu
dealer00
Cytat(strife @ 26.01.2007, 22:20:51 ) *
Na początek biorę do ręki takie rzeczy jak zeszyt i ołówek, a następnie wszystko zapisuje co będzie w danej aplikacji potrzebne. Gdy już mam taki mały konspekt to zaczynam powoli to pisać.

Ok, tylko że ja mam ten problem, że wiem co ma być, ale jak już napiszę jakąś część kodu to później sie okazuje, że coś zrobiłem źle i trzeba _wszystko_ przebudowywać sadsmiley02.gif
Dlatego chyba będę musiał pokombinować coś z tym UML'em chyba smile.gif
THX!!
empathon
Post autorstwa nasty_psycho, który z uwagi na tymczasowego bana nie może się osobiście wypowiedzieć tongue.gif

nasty_psycho:
Musisz sie nauczyc myslenia objektowgo, czyli umiejetnosci dzielenia funkcji aplikacji na jednostki. to zazwyczaj przychodzi z praktyka. Moze byc pomocne na poczatek pisanie w jakims obiektowym frameworku, który 70% organizacji objektow robi za Ciebie.
dealer00
Framework... jaki polecacie na początek? Taki żeby był prosty w obsłudze winksmiley.jpg
grattz
Ja po sobie wiem ze najlepiej założyć sobie jakiś cel i do niego dążyć. Np. 3 miesiące temu założyłem sobie ze zrobię miniaturki banerów i dodam je do baz danych. Po mimo ze problem mnie przerósł guitar.gif to nie odpuściłem i juz jestem bardzo blisko celu laugh.gif
Ważne zeby coś grzebać w kodzie bo nawet jak coś nie wychodzi to uczysz sie coraz nowszych rzeczy.
nrm
Cytat(dealer00 @ 28.01.2007, 14:08:47 ) *
Framework... jaki polecacie na początek? Taki żeby był prosty w obsłudze winksmiley.jpg

Na początek proponowałbym CodeIgniter: wprawdzie php4 i momentami proceduralny ale od strony end-usera jest nie do pobicia (intuicyjnośc, łatwość uzycia etc.). Jeżeli wcześniej nie miałeś też do czynienia z MVC to pozwoli ci na proste zrozumienie tego bez większych ograniczeń (jak np. cakePHP które jest bardzo hermetyczne).

Potem będziesz mógł przejść na coś nowszego, w zależności od swoich potrzeb: symfony, mojavi, agavi, prado tudzież nasz polski Rapide (dokumentacja i wszystko inne w trakcie opracowywania).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.