Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zachować formatowanie w .txt po wklejeniu do php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MatriXPL
Witam!
Jestem baaaardzo poczatkujacy w php. Szukalem w sieci odpowiedzi na moj problem, ale niestety nie znalazlem.
Chce zrobic cos takiego. Mam plik index.txt i chcę go wyświetlić w przegladarce www, ale z zachowaniem formatowania w tym pliku .txt i chce takze aby zawartosc z pliku .txt ukazywana w przegladarce byla odswiezana co 1sek. Udalo mi sie wyswietlic ten plik w przegladarce ale bez zadnego formatowania, osiagnlalem to wpisujac skrypt:
  1. <?php
  2. $dane = fread(fopen("index.txt", "r"), filesize("index.txt"));
  3. ?>

Za wszelkie porady z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Cienki1980
A co za formatowanie masz w tym pliku txt questionmark.gif

Może spróbuj tak:
  1. <?php
  2. $plik=file('index.txt');
  3. foreach($plik as $k=>$v)
  4.  echo $v;
  5. ?>
Nitro
Można tak:

1. <span style="white-space: pre;">
  2. <?php
  3. echo $dane = fread(fopen("index.txt", "r"), filesize("index.txt"));
  4. ?>
  5. </span>

Co do odświeżania... Najprościej ustawić odświeżanie strony co 1 sekundę winksmiley.jpg
sagittariuspl
odświeżanie uzyskasz wysyłając odpowiedni nagłówek lub używająć skryptu, np. js. jeżeli wczytujesz plik txt to możesz, albo wczytać go do tabeli i wyświetlać zdefiniowane formatowanie, albo używając html'owego znacznika <font>
BORG
Odswiezanie:
Kod
<script>
function reload()
{
czas = 1000;

setTimeout("location.reload()", czas);

}
</script>
<body onload="reload();">
MatriXPL
Rozwiązanie Nitro + BORG'a działa dokładnie tak jak chciałem biggrin.gif
Wielkie dzięki wam wszystkim!!

Chodzilo mi o zachowanie formatowania w pliku .txt generowanym przez program traffic analizer dla systemu FreeBSD, ponieważ wtedy widać dopiero co i jak:) Mam nadzieje, ze jeszcze komus sie to przyda.

Jeszcze raz wielkie dzięki,
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.