Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze zmiennymi w session i nie tylko
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thepil
Witam.
Moj problem tyczy się zmiennych sesyjnych.
Kod
strona1.php
<?
$_SESSION["logged"]=5;
?>

strona2.php
<?
echo $_SESSION["logged"];
?>

niby powinno działać ale niestety wartość zmiennej ustalona na strona1.php nie jest zachowana na strona2.php, tak jakby nigdy ta zmienna nie istniała. Z kolei jesli zastosuje funkcje session_start() wywali mi błąd

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at E:\koziCup\logpage.php:7) in E:\koziCup\logpage.php on line 31

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, probowałem wiele sposobów, może coś nie tak w konfiguracji php?questionmark.gif chociaż wszystko jest raczej ok.

jako serwera używam programu alcer i do tego php 4.4.4;

co ciekawe gdy utworze zmienna w tablicy $_POST również skasuje się ona po przejściu na inna stronę z kolei zarówno zmienne w tablicy $_POST jak i w $_SESSION są aktualne tak długo dopóki nie przejdę na inna stronę heh ;/

moze ma cos z tym wspolnego budowa ramkowa strony, index.html zawiera kod dzielacy strone na ramki(baner, menu, tresc) a reszta jest w nich wyswietlana jako osobne strony.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
kossa
session_start() musi być na początku kodu, nic przed tym nie możesz wysyłać do przeglądarki, błąd o tym mówi, wystrczy jaki kolwiek znak aby pojawił się ten komunikat

to tak w skrócie i najprościej jak można smile.gif

Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.