Witam!
Wiem, że jest już jeden temat o tym samym zagadnieniu, lecz dyskusja tam jest według mnie bez sensu.
Do rzeczy: piszę aktualnie dość zaawansowaną grę i chciałbym, żeby była jak najbardziej elastyczna. W grze jest kilka ras (każda ma inne ceny budynków, produkcję itp... ) oraz niektóre parametry są zależne od pory roku (jak na przykład produkcja). Wydaje się, że wystarczy zastosować dekorator, lecz sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Różne pory roku w mniejszym lub większym stopniu modyfikują parametry u różnych ras. Na chwilę obecną było mnóstwo różnych klas w stylu WinterCarthageBakery, SpringCarthageBakery... więc w finalnej wersji wyszłoby mi ponad 600 klas co jest niedopuszczalne i nieelastyczne. Kolejnym pomysłem było coś takiego:
Każda klasa budynku dla danej rasy dziedziczyłaby po jakiejś klasie abstrakcyjnej w której zaimplementowany byłby mechanizm wyboru odpowiedniej zmiennej z danymi (tzn. czy zimową czy może letnią tablicę z kosztami).
W ten sposób ograniczyłbym liczbę klas do ok. 150, lecz rozwiązanie znowu nie jest zbyt elastyczne.
Może macie jakiś propozycje, jak zbudować elastyczniejszy system? Może trzymać ceny w bazie danych i cache'ować tylko te dla danej pory roku? Czekam na wszystkie opinie na ten temat.