Tak wyglada moj skrypt:
<?php ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/header.css"> <title>Uroda - Chojnice</title> <script type="text/javascript" src="./advajax.js"></script> </head> <body bgcolor="#FFFFFF" topmargin="0" leftmargin="0" rightmargin="0" bottommargin="0"> <div id="main" align="center"> <br> <form id="form" action="wyslij.php" method="post"> <table border =1> <tr> <td colspan=2 align="center">Wpisz jakies głupoty</td> </tr> <tr> <td colspan=2><textarea name="wpis", rows="10" cols="40"></textarea></td> </tr> <tr> <td align="right">Adres email: </td> <td align="right"><input type=text name="dane" size="25"></td> </tr> <tr> <td colspan=2 align="right"><input type=submit value="Wyślij"></td> <tr> <table> </form> <script type="text/javascript"> advAJAX.assign(document.getElementById("form"), { onSuccess : function(obj) { alert(obj.responseText); }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); }, disableForm : false} ); </script> </div> <div id="wynik"></div> </body> </html>
Niestety mimo prob nie udaje mi sie sprawic by dzialal tak jak to sobie wymarzylem.
Problem jest o tyle szczegolny, ze podczas edycji pliku w przegladarce wbudowanej w eclipse wszystko dziala i alerty z odpowiednimi tekstami sie pojawiaja, natomiast gdy ten plik mam byc wczytany w diva w innym pliku html po nacisnieciu przycisku pojawia sie plik wyslij.php, a wlasciwie zawarte w nim echa....
No i siedze juz nad tym kilka godzin i nic

Moze troche niejasno to napisalem:
mamy plik index.php:
w nim znajduje sie div, do ktorego za pomoca ajaxa laduje kolejne strony w zaleznosci od przycisku, ktory soie nacisnalem.
Jedna z tych stron (kontakty.php) ma w sobie formularz z textaera, textfieldem i przyciskiem submit, ktory wywoluje plik 'wyslij.php'.
W wyslij.php informacje sa mielone, i w koncu w zaleznosci od wyniku wystawiam tekst 'ok' albo 'nie udalo sie'
Pod formularz w pliku kontakty.php podczepiony jest ajax:
<script type="text/javascript">
advAJAX.assign(document.getElementById("form"), {
onSuccess : function(obj) { if (obj.responseText == 'ok'){
self.close();
}else{
wynik.innerHTML = obj.responseText;
} },
onError : function(obj) { alert(".. nie poszlo git ..."); }
});
I tu sie zaczyna problem

Jesli plik kontakty.php wywolam sobie w oddzielnym oknie to ten kod jak najbardziej dziala i wyswietla sie wszystko co powinno.
Natomias jesli laduje strone do diva to niestety pojawia mi sie strona wyslij.php z tekstem w zaleznosci od wyniku dzialania.
Mam nadzieje ze teraz opisalem to troche jasniej.
Bylbym wdzieczny za pomoc, bo podejrzewam ze sa tu jakies klotnie miedzy dwoma ajaxa-mi ale ja tej materii dopiero zaczynam wiec nie wiem o co mogloby tu chodzic