Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd bazy w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Snoopy
Witam serdecznie.
Mam taki pewien problem. Jakoś nie mogę się połączyć z bazą przez php. Używam takiej formułki:
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost:3306','user','haslo') or die(mysql_error());
  3. mysql_select_db("nazwa_bazy");
  4. ?>

no i pojawia się komunikat:

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

Wiem że dla niektórych może to być banał, ale najdziwniejsze jest to że na serwerze mam parę innych projektów, i co najdziwniejsze działają bez zarzutu mimo iż używam we wszystkich tej samej formuły. Gdyby nie to to nie pisałbym z tą sprawą na forum. W komunikacie pisze 'at line 1', zaznaczam że kod który napisałem powyżej jest wykonywany jako pierwszy na samej górze index.php
phpion
A tak?
  1. <?php
  2. $sql = mysql_connect('localhost:3306','user','haslo') or die(mysql_error());
  3. mysql_select_db("nazwa_bazy", $sql);
  4. ?>

albo zamien localhost:3306 na samo localhost
Snoopy
jak zrobilem tak jak ty masz to nic nie dało, ale jak z powrotem dałem mój przykład (napisałem od nowa ten plik), to zaskoczyło mimo że niczym się nie różniło od pierwowzoru (żadną spacją nawet). Także nie wiem czemu ten błąd się pojawił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.