Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gd, IE i cache generowanej grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mezza9
Witam,

Mam następujący problem w IE6, IE7: mam stronę strona1.php, w której generowany jest obrazek jpg i zapisywany zawsze w tej samej lokalizacji obrazki/obrazek1.jpg, ten obrazek to kod weryfikacyjny, wyswietlany na stronie

w IE obrazek jest zapisywany do cache mimo ze w pliku strona1.php dodalem cos takiego:

1. <?php
  2. header("ETag: PUB" . time());
  3. header("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s", time()-10) . " GMT");
  4. header("Expires: " . gmdate("D, d M Y H:i:s", time() + 5) . " GMT");
  5. header("Pragma: no-cache");
  6. header("Cache-Control: max-age=1, s-maxage=1, no-cache, must-revalidate");
  7.  
  8. ?>

po wylaczeniu recznie opcji w IE strona zachowuje sie poprawnie. Nie wiem co mozna zrobic, aby dzialo sie to automatycznie?

Fragment kodu wyciagniety z manuala php.
Joy-machine
jedynym skutecznym sposobem na walkę z tym, że idiota (IE) cachuje pliki pomimo tego ze nie powinien jest odwołanie się do pliku z requestem w postaci losowego hasha: plik.ext?=7a8B98VGS78.

O ile w jednych przypadkach idiota cachuje plik, to w innych na siłę nie - kiedyś na stronie wielo-językowej generowałem graficzne menu w locie, odwołując się do pliku php. JS na IE potrafil 'zgubić' grafiki menu gdy się je troszkę 'pomęczyło' (onmouseover-out). Nawet gdzies czytalem w necie ze... idioci tak mają winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.