Napisałem już prawie cały CMS, który jest oparty o klasę sesji, którą napisałem dawno, dawno temu, niemniej jednak, klasa przetrzymuje w bazie danych informacje związane z sesją użytkownika, każda sesja ma swoje własne ID, które jest generowane tak:
Sesje są ponadto oparte na ciastkach, gdzie na wszelki wypadek zapisuje jeszcze raz SID. Wszystko działa(ło) bez zarzutów, na localu czy innym serwie, dopóki nie olśniło mnie, że ktoś, kto ma taki sam IP od razu jest zalogowany na moje konto i na odwrót, ja jestem zalogoawny na czyjeś konto. Mogę generować unikatowe ID, ale jeżeli ktoś będzie miał wyłączone cookies, a to ostatnio, nie wiedzieć czemu stało się "trendy", pewnie znów jakiś dziennikarz z czasopisma pokroju fakt napisał, że to jest sposób, aby zabezpieczyć się przed czymśtam... Wracając do tematu, jeżeli ktoś będzie miał wyłączone cookies, a id będzie generowane losowo za pierwszym zainicjowaniem sesji, to po odświeżeniu nie zostanie rozpoznany przez klasę sesji (nie ma cookie, nie identyfikujemy po ip, klasa losuje nowy ID). Pomysł z przeglądarką też mi się nasunął, ale wcale nie jest on a ) bezpieczny b ) użyteczny - nikt nie mówi, że z jednego ip nie może korzystać wiele osób na takiej samej przeglądarce. Dodawanie SID do każdego linku jest prawie niemożliwe, szczególnie przy danych z bazy danych, wyrażenia regularne dodające do linków ID zaorały by tylko niepotrzebnie stronę. Ma ktoś jakiś pomysł na ten "mat"? Zastanawiam się tu jak zidentyfikować unikatowo użytkownika. Czytałem, że adres MAC też odpada... Zamykanie strony dla osób z wyłączonymi cookies wydaja mi się pomysłem amatorskim...
Pozdrawiam