Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcje podane przez adres strony.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dahred
Chodzi mi o sposób otwierania wielu stron , na jednej w serwerze(naprzykład te na których są napisane posty). czyli dajmy np. taki adres :
[www.php.pl/page,hak&id=12.html, a taka sama strona jest np. na www.php.pl/page,hak&id=565.html , różnią się tylko id, więc można przyjąć je za odpowiedniki $id=12 i $id=565 . Nie chodzi mi o to żeby ktoś widział co ogląda poprzez adres strony, ale o to, by szybciej podróżował po stronie.Chyba że nie o to chodzi, i wszystkie strony są osobno pisane. Proszę o wielce szczegółowe wyjaśnienia.

Wiem że to na maksa laickie pytanie, ale no cóż...
Od czegoś trzeba zacząć, a ciekawość to rzecz ludzka.
Nawet za nie odpowiedź będę wdzięczny.
Kisiol_Ent
Może i ja expertem nie jestem ale tak ci to wytlumacze:

hxxp://www.dupa.pl/ index.php?parametr1=hello&parametr2=jejo

i teraz masz php kod:

1. <?php
  2. if ($_GET['parametr1'] == 'hello') include 'hello.htm';
  3.  
  4.  if ($_GET['parametr2'] == 'jejo') include 'jejo.htm';
  5.  if ($_GET['parametr2'] == 'jejo2') include 'jejo2.htm';
  6. ?>

Jak widać na ów przykładzie strona jest generowana dynamicznie w zaleznosci od parametrow!!
Np moze być w kodzie coś generowane losowo i za każdym razem jak wejdziesz na ta strone
ujrzysz co innego. Widze ze jestes w epoce kamienia lupanego i nawet niemasz pojecia czym jest
php :/ Musisz cos przeczytac na początek... co to wogole jest to php niemowie juz o pisaniu czegos.
No bo jak niemiales do czynienia z zadnym jezykiem programowania to i php bedzie Ci mozolnie
przychodzil :/

------------------------
Proszę o bardziej poprawne pisanie
---
~strife
Dahred
Powoli rozumiem, ale po co ty mnie od razu od kamienia łupanego?
PRZECIEŻ MÓWIĘ CI ŻE LAICKIE PYTANIE
Sky_walker
spox, już 20% ostrzeżeń ma ;P

A tak serio: poczytaj jakieś kursy php na sieci, tam jest mnóstwo informacji o tym jak to działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.