Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najprostszy skrypt - rozwijanego menu.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kukix
Potrzebuje do swojej aplikacji dodać najprostsze rozwijane menu...
Potrzebuje, żeby menu pokazywalo sie po najechaniu na jakiś obiekt i chowalo sie po zjechaniu...

Wszystkie te skrypty są bardzo duże... po kilknanaście KB... zalezy mi, żeby ten skrypt był jak najmiejszy...

W jaki sposób można przygotować coś takiego?

Prosze o pomoc...
gekon
  1. <ul id="menu">
  2. <li>test
  3. <ul>
  4. <li>test2</li>
  5. <li>test3</li>
  6. <li>test4</li>
  7. </ul>
  8. </li>
  9. </ul>
  10.  
  11. #menu ul { display: none; }
  12. #menu li:hover ul { display: block; }

Plus bonus dla IE6: http://www.xs4all.nl/~peterned/csshover.html
kukix
pod IE widze, że trzeba troche bardziej pokombinowac... Dzieki za odpowiedź...

wszystko jest elegancko, tylko, że jezeli dobrze zrozumiałem, to do strony trzeba dołączać plik o wielkości 5 KB.. czyli tyle ile ma przeciętny skrypt...

Może jakiś inny pomysł?
NoiseMc
Cytat
wszystko jest elegancko, tylko, że jezeli dobrze zrozumiałem, to do strony trzeba dołączać plik o wielkości 5 KB.. czyli tyle ile ma przeciętny skrypt...

1. Tylko pod IE.
2. IE cachuje sobie ten plik tak wiec sciaga sie tylko za pierwszym odpaleniem strony.

Ja uzywam tego rozwiazania tu: www.thedegreecenter.com i dziala pieknie biggrin.gif
gekon
Jednak wolę czysty CSS od JavaScriptu. Ten plik trzeba aplikować tylko dla IE6, IE7 radzi sobie z tym.

@NoiseMac: pliki JS też są zapisywanie.
kwiateusz
taka myśl mnie naszła, nie miałem okazji stestować, ale czy ul nie mozna by w <a /> objac? i wtedy hover działałby dla kazdej przegladarki? akurat nie mam IE6 wiec nie mam jak przetestować winksmiley.jpg
gekon
Element blokowy (ul) nie może być dzieckiem elementu liniowego (a).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.