Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]odczyt ścieżki głownej do katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
craker
Witam,
mam takie pytanie otóż w skrypcie chce zrobić coś takiego, że plik z funkcjami np. uploadu plików znajduje się w katalogu funkcje, ale jeżeli korzystam z tej funkcji to żeby zapisać w katalogu nadrzędnym i tam pliki, ścieżka musi być jako ../pliki, ale jeśli funkcja będzie wywoływana jeszcze rząd niżej to musiałbym użyć ../../pliki, i tu pojawia się moje pytanie, prościej jest użyć ścieżki bezwzględnej czyli po prostu /var/usr/www/public_html/pliki, ale przy zmianie serwera ścieżka może się zmienić czyli trzeba edytować ją. Moje pytanie brzmi jak pobrać ścieżkę do tego katalogu czyli /var/usr/www/public_html i tu narzucę sobie tylko /pliki bo chce żeby skrypt sam sobie aktualizował w pliku konfiguracyjnym ścieżkę, ale mam problem właśnie z odczytem tej ścieżki.

Dziękuje bardzo za pomoc.
Cienki1980
PW otrzymałem, wątek otwieram.

Spróbuj takiego czegoś:
  1. <?php
  2. echo realpath(dirname(__FILE__));
  3. ?>

Zobacz jakie wartości to zwraca .. podejrzewam, że będziesz mógł to wykorzystać.
craker
dziękuje, wygląda na to że działa, ale dokładniej to się okaże jeszcze jak będę testował smile.gif dzięki i jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie z regulaminem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.