Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rekord parzysty, nieparzysty
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
primo
Hejka,

Wszystkie dane na stronie pobierane mam z bazy: Trening biegacza. Chciałbym, aby system newsów na pierwszej stronie pobierał i wyświetlał dane w takiej postaci jak teraz, z tą jednak różnicą, aby zdjęcie raz było po prawej stronie, a drugi raz po lewej.
Czy Wy to realizujecie poprzez css (da radę w ogóle takie coś zrobić poprzez css questionmark.gif) czy też poprzez php questionmark.gif Brak mi pomysłu jak to rozwiązać.

pozdrawiam
wipo
Po stronie PHP jest o dużo prościej (przynajmniej dla mnie)
wystarczy sprawdzić czy $x%2==0
primo
Cytat(wipo @ 20.02.2007, 19:27:03 ) *
Po stronie PHP jest o dużo prościej (przynajmniej dla mnie)
wystarczy sprawdzić czy $x%2==0

a możesz coś więcej o tym zapisie mi powiedzieć, bo nic z niego nie kapuję. Co on sprawdza questionmark.gif Czy mam go dać do zapytania sql questionmark.gif
wipo
Do sql-a akurat nic
  1. $wykonaj=mysql_query("select * from rekord");
  2. while($wynik=mysql_fetch_array($wykonaj)){
  3. ?><tr><td bgcolor="<? if ($x%2==0) print "#aaaaaa"; else print "#a00000";?>"><?=$wynik['jakis_rekord'];?></td></tr><?
  4. $x++;
  5. }

zapis % oznacza modulo czyli resztę z dzielenia
primo
Dzięki wielkie. Po niewielkich przeróbkach z sukcesem zastosowałem.
Zajec
Pytałeś też o rozwiązanie CSS. Owszem, da się. Zadziała w Konquerorze oraz przyszłej wersji Opery 9.50:

Kod
#newsy div:nth-child(2n) { background: yellow; }
#newsy div:nth-child(2n+1) { background: lime; }

Jak oczywiście wiadomo, liczba 2n jest zawsze parzysta. Liczba 2n+1 zawsze nieparzysta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.