Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] przykładowe wartosci w select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
Chciałbym aby użytkownik mojej strony korzystając z wyszukiwania artykułów z bazy mysql mogł otrzymac jakas pomoc i chciałbym zrobic taką rozwijaną listę w formie selecta i gdy uzytkownik wpisze poczatek nazwy np. mł to pojawiają się wszytkie towary zaczynajace sie na mł. i zeby skrypt szukał nazw z bazy. Jak to zrobić?? w tej chwili mam zwyczajnego inputa :

1. <?php
  2. <input type="text" name="towary" id="towary" value="" class="tekst" />
  3. ?>
JaRoPHP
Wyszukiwarka nie gryzie: advAjax - suggestion, ocenka + pomoc
kononowicz
Cytat(JaRoPHP @ 21.02.2007, 22:27:45 ) *
Wyszukiwarka nie gryzie: advAjax - suggestion, ocenka + pomoc

hmmm Ajax to dla mnie czarna magia... a jak zrobic zeby nic nie zapisywało do bazy. bo mi zalezy zeby tylko pobierac wartosci z jednej kolumny. to mają być nazwy towarów ktore posiada firma wiec dopisywanie nie wchodzi w gre ...
maryaan
no przeciez napisales zeby zrobic selecta to w czym problem?
- pobierasz liste wszystkich artykulow z bazy
- robisz z tego selecta
- uzytkownik wybiera jedna z pozycji i wyszukuje
kononowicz
Cytat(maryaan @ 22.02.2007, 14:22:39 ) *
no przeciez napisales zeby zrobic selecta to w czym problem?
- pobierasz liste wszystkich artykulow z bazy
- robisz z tego selecta
- uzytkownik wybiera jedna z pozycji i wyszukuje

ale mi zalezy na tym ze uzytkownik miał pomoc w takim sensie ze zaczynajac od jakiejs litery pojawialy sie rozne mozliwosci a zwykly select tego nie zrobi. jezeli w bazie bedzie pare tysiecy rekordów to jak ma wygladac ten select questionmark.gif przeciez to bedzie bez sensu
JaRoPHP
Cytat(kononowicz @ 22.02.2007, 11:52:25 ) *
hmmm Ajax to dla mnie czarna magia...
No tak, ale w przedstawionym wątku jest napisany działający skrypt - wystarczy skopiować i wkleić...

Cytat
ale mi zalezy na tym ze uzytkownik miał pomoc w takim sensie ze zaczynajac od jakiejs litery pojawialy sie rozne mozliwosci
Czyli mam rozumieć, że nawet nie sprawdziłeś, jak działa przedstawione rozwiązanie?
Dla Twojego zastosowania wymaga one drobnej modyfikacji, która nie powinna stanowić problemu...
kononowicz
Cytat(JaRoPHP @ 23.02.2007, 09:34:36 ) *
Dla Twojego zastosowania wymaga one drobnej modyfikacji, która nie powinna stanowić problemu...

stanowi problem bo ajax i jest dla mnie calkowicie obcy i przeanalizowanie kodu zajełoby mi wiecznosc a na to nie mam teraz czasu :/
Cienki1980
No to skoro nie AJAX musisz zagłębić się w JS. Polecam poszukać jakiegoś gotowca.
Sprawdź np tutaj:Google mówi

Ja kiedyś korzystałem z podobnego skryptu, całe działanie polega na stworzeniu tablicy w JS w której znajdują się wszystkie możliwe dane ( podpowiedzi wyciągnięte z bazy danych ) i w momencie wpisywania automatycznie dokańcza ( proponuje dokończenie )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.