Robię bazę danych gier, w tej chwili zajmuję się funkcją edycji, oto fragment kodu:
<?php for($i=0; $i<$amount; $i++) { $row = $result->fetch_assoc(); echo ' <tr> <td class="games_name"> </td> <td class="games_disc"> <select class="edit_disc" name="disc_type'.$i.'" selected="'.${disctype_.stripslashes($row['disc_type'])}.'"> <option value="d">DVD </option> <option value="c">CD </option> </select> </td> <td class="games_system"> <select class="edit_system" name="system'.$i.'" selected="'.${video_.stripslashes($row['system'])}.'"> <option value="p">PAL </option> <option value="n">NTSC </option> </select> </td> <td class="games_type"> <option value="a">Akcja</option> <option value="b">Bijatyka</option> <option value="c">Dla dzieci</option> <option value="d">Logiczna</option> <option value="e">Platformowa</option> <option value="f">Przygodowa</option> <option value="g">RPG</option> <option value="h">Sieciowa</option> <option value="i">Sportowa</option> <option value="j">Strategiczna</option> <option value="k">Symulator</option> <option value="l">Wyścigi</option> <option value="m">Zręcznościowa</option> </select> </td> </tr>'; } ?>
i teraz moje pytanie: jak mam zrobić aby wartość wczytana z bazy danych dla "type" była wartością domyślną podczas wyświetlania strony, np. dla 1 gry zostaje wczytana wartość type "b" więc kod 1 wiersza będzie <option value="b" selected>Bijatyka</option>, dla 2 gry wartość "g" więć <option value="g" selected>RPG</option>. Mam nadzieję, że jest zrozumiałe to co napisałem, jeśli nie spróbuję to poprawić.