Mam taki kod do robienia miniaturek i wszystko fajnie działa, zmniejsza obrazek proporcjonalnie czy to orientacja zdjecia jest pozioma czy pionowa. Chciałbym jednak dla zdjęć o orientacji poziomej zrobić coś takiego, żeby miniaturka zawierała tylko fragment zdjęcia, powiedzmy 67 pikseli z lewej strony, aby wszystkie miniaturki były takiej samej szerokości i wysokości (67x100). Namieszałem ale mam nadzięję, że rozumiecie o co mi chodzi. Może mi ktoś podpowiedzieć co trzeba w tym kodzie zmienić? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
<?php $out = $galeria . "/tn" . $nazwa; $file = $uploadfile; $max_width = 300; $max_height = 100; $width = $size[0]; $height = $size[1]; $x_ratio = $max_width / $width; $y_ratio = $max_height / $height; if (($width <= $max_width) && ($height <= $max_height)) { $tn_width = $width; $tn_height = $height; } else if (($x_ratio * $height) < $max_height) { $tn_width = $max_width; } else { $tn_height = $max_height; } $src = ImageCreateFromJpeg($file); $dst = ImageCreateTrueColor($tn_width,$tn_height); ImageCopyResampled($dst, $src, 0, 0, 0, 0, $tn_width,$tn_height,$width,$height); ImageJpeg($dst, $out, 85); ImageDestroy($src); ImageDestroy($dst); chmod($galeria . "/tn" . $nazwa, 0777); ?>
Edit:
Czy ktoś może skasować? Właśnie na to wpadłem, banalne rozwiązania są czasem najtrudniejsze do znalezienia...
$dst = ImageCreateTrueColor(67, 100);
---
zostawiam, może komuś się przyda.
~siemakuba