umiescilem to wczesniej w podpietym temacie pare postow wyzej, ale chyba nikt nie zauwazyl, wiec przenosze tutaj:

moglby mi ktos pomoc - mam taki problem:

mam strony, pomiedzy ktorymi przechodze w nastepujacy sposob:

strona1.php->strona2.php->strona2.php->strona2.php......->strona2.php->strona3.php

strona1.php ma forumularz z przyciskiem, po jego nacisnieciu przechodze do strona2, robie pewnego inserta do bazy danych i sobie cos innego pobieram, na podstawie czego generuje wyglad tej strony. Poza tym przy pierwszym wejsciu na ta strone cos sobie losuje, co jest mi pozniej caly czas potrzebne

strona2.php po wygenerowaniu ma znowu jakis formularz, ktory wypelniam, naciskam na submit i przechodze jeszcze raz do niej, wstawiajac cos do bazy (cos innego niz za pierwszym razem) i pobieram kolejne dane (tak jak po 1 wejsciu na strone) i generuje strone

kolejne takie przechodzenie pomiedzy strona2 a strona2 jest uzaleznione od zawartosci bazy danych i w przed ostatnim kroku sobie dodaje jakies ukryte pole w formularzu, ktore mnie informuje, ze na koncu strona ma wygladac inaczej

ostatnia strona2.php wyglada tak, ze ma przycisk i przechodze do strona3.php

strona3.php wyswietla mi pewnego rodzaju podsumowanie

i teraz o co mi chodzi:
otoz: Po pierwszym przejsciu ze strona1 na strona2 chcialbym, aby po kliknieciu na przycisk Wstecz w przegladarce wyswietlila mi sie informacja, ze nie mozna sie cofnac (poki co jest, ze strona wygasla i musze odswiezyc ja). Chce, zeby w tym momencie byl aktywny przycisk Dalej, zeby moc wrocic do strona2.php, jednak bez ponownego wyslania danych z formularza (poki co przycisk jest nieaktywny).
Druga rzecz - przy pierwszym wejsciu na strona2.php generuje sobie pewne dane (tzn sa losowane), ktore sluza pozniej do kolejnego przechodzenia do tej samej strony. Chcialbym uniknac mozliwosci odswiezania tej strony, gdyz za kazdym razem cos innego by sie generowalo - to jest w moim przypadku bardzo nieporzadane.
Teraz przechodzenie pomiedzy strona2.php a strona2.php - tutaj rowniez zalezy mi na zablokowaniu przycisku wstecz. Poki co jest tak, ze naciskam na ten przycisk i musze odswiezyc strone - w tym momencie jest wykonywany ponowny insert do bazy, co mi wszystko psuje. (przycisk Dalej jest nieaktywny).
Poza tym chcialbym tutaj rozpoznawac odswiezanie strony, zeby nie wklepywalo mi za kazdym razem takich samych danych do bazy.

No i przejscie ostateczne strona2->strona3 - tu raczej nie ma problemow - jedynie powrot ze strona3 do strona2 jest niepozadany

przechodzenie pomiedzy stronami przy pomocy header("location...") bardzo mi nie odpowiada, z tego powodu, ze strace informacje w tablicy $_POST, a one mi sa potrzebne pozniej na stronie

troche zawile, ale mam nadzieje, ze ktos zrozumie
pod tym wzgledem jestem zielony a czas mnie troche nagli

moglby mi ktos pomoc?

z gory dziekuje
pozdrawiam

pozwole sobie podbic ten temat

ma ktos jakies pomysly?
sprawa jest dosc pilna, a ja sobie nie radze z tym :/