Od kilku dni walczę z tym ustrojstwem i jakoś sobie poradzić nie mogę. Efekt jaki chcę uzyskać to:
- z rozwijanego menu chcę wybrać opcję wg. której wyświetli mi się tabelka z bazy danych, czyli chcę dla przykładu wyświetlić dane za rok 2005, to wybieram z menu rozwijanego ten rok i takie dane mi się ładują.
- pozycje w tym menu rozwijanym mają się automagicznie pojawiać, czyli jeśli w bazie dojdzie kolejny rok... to w menu wyboru automatycznie się pojawi (czyli czyta z bazy...)
Poniżej mam przykładowy skrypt, który "prawie działa", bowiem owszem w menu rozwijanym pojawia się prawidłowo rok 2005 i 2006 i po kliknięciu strona się przeładowuje, to niestety cały czas mam tabelę z danymi za rok 2006. Kiedy przed samym zapytaniem do bazy ustawiłem ręcznie zmienna $rok na rok 2005 to wyświetliło poprawnie rok 2005.. więc jest jakiś problem z tym rozwijanym menu, ale niestety z braku doświadczenia i wiedzy niestety nie widzę swojego błędu.
ps. wyświetliłem jako kod html, ponieważ jako kod php ma na końcu niektórych linii "/" <- takie znaczki.

ps. 2. rok w bazie danych nie jest jako data, lecz int(4) ponieważ jest on dodawany ręcznie.
//podzial na lata: //najstarsze $pytam = "SELECT rok as Y FROM statystyka ORDER BY rok ASC LIMIT 1"; $wynik = mysql_query($pytam); $ile = mysql_num_rows($wynik); $wiersz = mysql_fetch_array($wynik); $najstarsze = $wiersz["Y"]; //najnowsze $pytam = "SELECT rok as Y FROM statystyka ORDER BY rok DESC LIMIT 1"; $wynik = mysql_query($pytam); $ile = mysql_num_rows($wynik); $wiersz = mysql_fetch_array($wynik); $najnowsze = $wiersz["Y"]; //rysujemy rozwijare if(!empty($najnowsze) && !empty($najstarsze)) { echo "<form method=\"post\" action=\"index.php?id=98\" name=\"strona\">"; echo "\nPokaż statystykę z roku: "; echo "\n<select name=\"rok\" onchange=\"strona.submit();\">"; for($i=$najnowsze; $i >= $najstarsze; $i-- ) { echo "\n<option value=\"$i\" "; if($i == $rok) { echo "selected"; } echo ">$i </option>"; } echo "\n</select>"; echo "\n<input type=\"submit\" value=\" pokaż \" />"; } // $rok = 2005; $pytam = "SELECT * FROM statystyka WHERE rok=$rok ORDER BY id DESC"; $wynik = mysql_query($pytam); $ile = mysql_num_rows($wynik);