Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Projekt bazy + jak zastapic wielowymiarowe tablice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Saddam92
Witajcie, przyszło mi napisac projekt bazy danych dla szkolnego systemu.. wiekszosc juz zrobiłem ale pozostał mi jeden problem..

mianowicie mam tabele klasy i muszę wymyślić jak przechowywać informacje o planie lekcji.. najchetniej nie chciałbym tworzyc osobnych tabel dla kazdej klasy, w tabeli z planami przechowywane było by id klasy dla danego planu oraz id poszczegolnych lekcji..

Jak coś takiego zrobić questionmark.gif
Myślałem żeby zrobic po jednym rekordzie dla kazdej klasy i w kolumny odpowiadajace dniom wstawić id lekcji coś w stylu: ...0|1|5|3|3|8|7... ale do czegos takiego musiałbym robic jeszcze mase zapytan wyciagajacych informacje o tych lekcjach...

JAK MAM TO ZROBIĆ questionmark.gif Macie jakieś pomysły questionmark.gif
x3m
Rozwiazanie malo wydajne ale proste:
  1. --------------------------------|
  2. id_klasy | dzien | id_przedmiotu|
  3. --------------------------------|
  4. 1 | 1 | 8 |
  5. 1 | 1 | 5 |
  6. 1 | 1 | 9 |
  7. 1 | 1 | 9 |
  8. 2 | 1 | 15 |
  9. 2 | 1 | 2 |
  10. itd
  11. --------------------------------|

Zakladajac 10h dziennie czyli 50h tygodniowo dla jednej klasy a klas powiedzmy jest 100 w takiej szkole to mamy 50*100= 5000 rekordow w tabeli na jeden semestr. W taki sposob mozna trzymac plan lekcji przez jakies 10 lat na szybkiej maszynie. Jesli zrobiloby sie osobno archiwizowanie to 5000 rekordow tylko dla planu z aktualnego semestru jest dosc szybkim rozwiazaniem.
Saddam92
no to nie takie głupie szczególnie ze moja szkoła jest mała (8 klas)*8/9 h dziennie*5 dni=320 rekordów...

chciałbym jeszcze tylko dodac pole z numerem lekcji gdyż potem łatwiejsza będzie edycja takiego planu..
przy okazji jak posortowac wyniki zapytania SQL żeby były one zależne i od dnia i od numeru lekcji questionmark.gif

mam jeszcze jedno pytanie, jako że nie chciałbym się powtarzac z tym tematem to napisze je tutaj:

do tego planu musze miec jakiś formularz dodawania.. ale nie mam pojecia jak go zrobić questionmark.gif

myślałem zeby zrobić to tak jak np. na gmailu jest dodawanie załaczników, tzn mam piec kolumn (piec dni) i w kazdej z nich mam coś takiego:

ale nie wiem jak zrobić potem obsługe takich N pól formularza.. jak sie do nich odwoływać itd..

może macie jakieś inne pomysły..
Kicok
Cytat
przy okazji jak posortowac wyniki zapytania SQL żeby były one zależne i od dnia i od numeru lekcji questionmark.gif

1. SELECT dzien, id_przedmiotu
  2. FROM klasy WHERE (id_klasy = 123)
  3. ORDER BY dzien ASC, nr_przedmiotu ASC

nr_przedmiotu to oczywiście kolumna z numerem lekcji.
Saddam92
okej wielkie dzięki a co z tymi formularzami questionmark.gif ma ktoś jakiś pomysł bądź potrafi rozwinąć mój questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.