Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Najprostsze includowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Capcom
Witam serdecznie smile.gif

Otóż sprawa wygląda następująco:

Mam dwa pliki:

1.txt

i

test.php ,który wygląda następująco:

1. <? include("1.txt"); ?>

I teraz zadanie polega na wyświetlanie treści z pliku 1.txt na stronie test.php.Pliki leżą w tym samym katalogu i to działa idealnie,jednakże problem pojawia się gdy potrzebuję wyświetlić:

plik 1.txt na stronie test.php,która jest includem pliku dzial.php czyli:

dzial.php?id=test

Plik test.inc leży w katalologu /includes a dzial.php w katalogu głównym,natomiast lokalizacja pliku 1.txt jest mi obojętna.

I teraz pytanie,co zrobić by to działało,bardzo mi na tym zależy,a swojąprzygodę z php dopiero zaczynam,więc, ...

Dziękuję za wszelką pomoc,

pozro
Sedziwoj
Najpierw plik jest poszukiwany w folderze gdzie jest główny skrypt, jeśli nie znajdzie to szuka w folderze w którym jest include'owany.
Czyli u Ciebie najpierw szuka w folderze z dzial.php a jak tam nie znajdzie szuka w folderze z test.php.
(tak chociaż u mnie robi, bo nie wnikałem w specyfikacje, tylko przetestowałem jak robi u mnie a mam WinXP i PHP5)
Capcom
No właśnie tak pięknie nie ma i niestety to nie działa (próbowałem dziesiątki razy).U kolegi na serwerze to działa jednakże przy prawie pustych plikach dzial.php i test.inc , z moimi nie działą,podejrzewam,że jest jakiś konfikt w wyżej wymienionych,bo jakaś przyczyna tego musi być.

A może trzeba wstawić do pliku dzial.php jakiś dodatkowy kod (czy gdziekolwiek indziej ) ?
envp
Daj na początku skryptu:
  1. <?php
  2. ini_set('error_reporting', E_ALL);
  3. ?>

i pokaż co Ci wyświetla.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.