Jak to się mówi - potrzeba jest matką wynalazków - dlatego postanowiłem napisać ten skrypt.
Jego zadaniem jest generowanie kanału Atom dla dowolnego (prawie dowolnego, bo to jeszcze nie dokończone i działają głownie tylko fora prywatne) forum w portalu Gazeta.pl.
Skrypt uruchamiany jest poprzez Crona (aktualnie co godzinę). W bazie danych umieszczona jest lista forów, dla których ma zostać wygenerowany plik, wraz z następującymi informacjami:
Kod
[id] - ID wpisu w bazie danych
[forum_id] - ID forum w portalu
[forum_name] - nazwa forum w portalu
[limit] - ilość wyświetlanych wpisów w kanale
[mode] - tryb (topics - tylko lista tematów lub full - lista najnowszych odpowiedzi wraz z ich treściami)
[forum_id] - ID forum w portalu
[forum_name] - nazwa forum w portalu
[limit] - ilość wyświetlanych wpisów w kanale
[mode] - tryb (topics - tylko lista tematów lub full - lista najnowszych odpowiedzi wraz z ich treściami)
Skrypt pobiera informacje o jednym forum, następnie pobiera listę tematów ze strony głównej wybranego forum i w zależności od wybranego trybu pobierane są odpowiedzi lub pozostawiana jest tylko ta lista.
Wszystko ładnie działa ale czasami trochę za długo. Dlatego chciałbym zwrócić się do osób z większą wiedzą nt. php aby pomogły mi poprawić i zoptymalizować (?) ten skrypt (a pewnie znajdzie się tam sporo rzeczy do poprawki).
Moja wiedza o php to głownie to czego sam się nauczyłem z innych skryptów i różnych stron internetowych (jak do tej pory nie mam żadnej książki o php...).
Docelowo chciałbym umieścić ten skrypt na swoim serwerze tak, aby każdy mógł sobie skorzystać z niego dodając swoje fora (oczywiście, jeśli ludzie z Gazeta.pl sami nie uruchomią RSS dla wszystkich forów a nie tylko wybranych) i mam nawet już prawie gotową stronę do obsługi tego skryptu.
Niestety kod jest za długi i nie mieści się w poście, dlatego wrzuciłem go tutaj:
http://www.daniel-k.kom.pl/~work/rssgenerator.phps
Dobra, na razie to było by na tyle.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i zainteresowanie tematem.