kris_
8.10.2003, 13:16:01
Hej!
Mam takie pytanko ile waszym zdaniem moze byc maksymalnie pol w formularzu zeby przecietny uzytkownik mogl szybko i sprawnie dzialac. Generalnie gdy tworze formularz z wieksza niz 1000 iloscia INPUT'ow to przegladarka zaczyna przymiekac. A moze ktos ma jakas propozycje jak ten problem inaczej rozwiazac. W kazdym razie nie chcialbym tego formularza dzielic na mniejsze czesci.
zombie
8.10.2003, 13:21:08
Możesz zmienić max_execution_time w [manual:3682a8abf3]ini_set[/manual:3682a8abf3]. Domyślnie jest chyba 30 sekund. Wtedy "przeglądarka zaczyna przymiękać", a konkretniej php.
Pytanie tylko, czy użytkownik nie "zacznie przymiękać". :wink:
kris_
8.10.2003, 13:39:17
ale tu nie chodzi o problem z php (dlatego poslalem to na hydepark) to jest problem z czasem ladowania formularza do przegladarki a najprawdopodobniej czasem wypelniania VALUES w input'ach.
a ja przyznam szczerze, nie wyobrażam sobie pracy z takim formularzem. Może jak uda ci sie uruchomić tówj skrypt, zaparezentujesz nam, jak to w praktyce wyglada, i na ile jest funkcjonalne?
KaMeLeOn
9.10.2003, 23:27:24
Cytat
[...] przecietny uzytkownik mogl szybko i sprawnie dzialac.
Przy takiej ilości INPUT'ów to nawet zaawansowany użytkownik miałby dosyć :wink:
kris_
10.10.2003, 06:52:42
niestaty problem polega prawdoppodobnie na tym iz moja mozilla zolwi sie strasznie, na komputerze o podobnej predkosci na IE dziala to 3x szybciej.
Formularz nie ma polegac na tym ze wszystkie pola beda na raz zmieniane, po prostu uzytkownik moze wejsc na dowolne pole i cos zmienic, potem na nastepne i zatwierdzic, bez koniecznosci ciaglego przeladowywania strony. Pewnie ze w internecie bylo by to upierdliwe bo taki formularz ma pareset kilo alu u mnie chodzi to na ethernecie.
adwol
10.10.2003, 21:19:30
Cytat
niestaty problem polega prawdoppodobnie na tym iz moja mozilla zolwi sie strasznie, na komputerze o podobnej predkosci na IE dziala to 3x szybciej.
Spróbuj użyć firebirda. To jest klon mozilli na tym samym mechanizmie Geko, ale szybszy.
Co do samej strony to może dałoby się rozdzielić ją na kilka podstron grupując funkcjonalnie, bo taka ilość checkboxów na jednej stronie to faktycznie wyzwanie. :wink:
Seth
10.10.2003, 21:48:55
Najlepiej dodawac pola input dynamicznie przez javascript.
Po wcisnieciu dodaj pojawialo by sie kolejne pole do wpisywania.
Cos takiego tworzy sie bodajze przez innerHTML np. na bloku div.
kris_
11.10.2003, 16:38:14
tylko mozilla ma takie fajne cuda jak killer popupow i inne takie bez ktorych zyc nie moge ;)
a co do javascriptu to calkiem niezly pomysl tylko nie wiem czy nie zpulilo by to wszystkiego jeszcze bardziej.
Ostatecznie zrobilem sobie formularz z przyciskami do modyfikacji wybranego pola w ramce i niech sie user przyzwyczai.
zombie
13.10.2003, 08:59:26
Cytat
tylko mozilla ma takie fajne cuda jak killer popupow i inne takie bez ktorych zyc nie moge

nie tylko Mozilla. PopUp'y pod IE mozna zabić np. tym:
http://toolbar.serwis.pl/install.exe
Jabol
13.10.2003, 09:13:07
Cytat
Cytat
tylko mozilla ma takie fajne cuda jak killer popupow i inne takie bez ktorych zyc nie moge

nie tylko Mozilla. PopUp'y pod IE mozna zabić np. tym:
http://toolbar.serwis.pl/install.exehehe, a sam na mozilli browsujesz. Po co im mówić, nie lepiej, żeby się przesiedli ?
zombie
13.10.2003, 09:23:13
Cytat
hehe, a sam na mozilli browsujesz. Po co im mówić, nie lepiej, żeby się przesiedli ?
Łel... Mozilla jest jakieś 23 razy lepsza od IE, ale IE też ma swoje plusy. Żeby wybierać trzeba mieć tego świadomość. Ale... to temat na Hydepark raczej. :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.