Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/sql]tworzenie sklepów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mat11
Mam taki problem że chciałbym zacząc robić sklepy internetowe ale nie wiem jak, znam php mysql css html tak średnio, ale nie wiem jak to wszytsko połączyć ze sobą żeby to jakoś ładnie i efektownie wyglądało.
prosze o pomoc, jakieś tutoriale darmowe albo coś jak to rozpocząć żeby wszystko zawrzeć i stworzyć działający sklep.
Na pewno są tu takie osoby które to umieją i mam nadzieję że będą chętne pomóc.
nie móie narazie o żadnym konkretnym sklepie, chciałbym się po prostu nauczyć je robić.
dziękuję.(oczywiście chodzi o samodzielne pisanie, bez żadnych gotowych skryptów)
nexis
A czego konkretnie od nas (forumowiczów) oczekujesz? Na samym początku radzę rozpisać sobie działanie sklepu na kartce papieru:

- jakie tabele w bazie danych potrzebujesz?
- jakie pola w tych tabelach potrzebujesz?
- jakie relacje zachodzą między tabelami?
- jaką funkcjonalność ma mieć Twój sklep?
- jak szczegółowe dane o produkcie będzie przechowywał?

Jest wiele osób, które potrafi napisać taki sklep (w tym np. ja - www.biurofax.pl), ale nikt zapewne nie udostępni Ci źródła swojego kodu, ani nie poda go tutaj na forum. Określ ściśle co już masz, a z czym masz problem.
mat11
co mam ? mam tylko wiedzę na temat php mysql html i css, reszty chce sie nauczyc, jak taki sklep wygląda strukturalnie i wogóle jak to przetwarzanie zamówień, jak się to wogóle wszytsko robi żeby to był funkcjonalny prosty działający sklep.Nie chcę żadnych gotowych rzeczy, zawsze wszystko robię sam, bez gotowych skryptów.tylko potrzebuje jakiś schemat , plan działania, cokolwiek takeigo.
wlamywacz
Plan działania musisz sobie sam napisać np. jak kolega wyżej i ja proponuje na kartce papieru i wtedy sobie zobrazujesz co i jak smile.gif
arecki
Najlepiej to poszukaj np na hotscripts.com gotowca i przeglądnij jak tam jest to zrobione. Ogólnie zasada jest prosta: tabela towarów, kategori, koszyk, klienci i zamówienia. Ogólnie we wszystkich sklepach to się pojawia. Jak chcesz mieć coś więcej to proponuje np. obsługę kart płatniczych, załatwianie gwarancji przez formularze, subskrybcje na nowe towary itp. Ogranicza cię tylko wyobraźnia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.