Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Ustawienia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PiratNowegoPokolenia
Witam

Chciałem się tylko zapytać jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie ustawień.
Użycie bazy danych w tym momencie będzie chyba bez sensu ( tabela konfiguracyjna wcale się nie powiększa )
więc zostają pliki. To teraz zostaje pytanie w jaki sposób zapisywać ustawienia i je wczytywać :?:
  1. <?php
  2. /*...*/
  3. $config['ustawienie'] = 'wartość';
  4. /*...*/
  5. ?>

A zapisywać... Zrobić sobie schemat typu :
Kod
'...
$config[\'ustawienie\'] = \'' . $config['ustawienie'] . '\';
...'

Ewentualnie można by było użyć var_export() co jest na pewno najlepszym rozwiązaniem
Więc :?: Co stosujecie :?: Przeoczyłem coś :?:
batman
Pierwszym rozwiązaniem jakie stosowałem, był obiekt zawierający wszystkie możliwe ustawienia, jednak niektóre z ustawień nie powinny się zmieniać, więc takie rozwiązanie nie było najlepsze. Po jakimś czasie przesiadłem się na globalną tablicę, w której zawarte były wszystkie ustawienia, jednak i to rozwiązanie nie spełniło moich oczekiwań.
Obecnie używam pewnego rodzaju hybrydę. Niezmienne ustawienia zapisane są w pliku config.php, który zawiera deklaracje stałych, modyfikowalne ustawienia zapisuję w tablicy, a ustawienia, które powinny być zapamiętane w bazie.
Np dane niezbędne do połączenia się z bazą zapisane są jako stałe, historia przeglądania stron w aktualnej sesji, w postaci tablicy, a informacje na temat aktualnie wyświetlanej strony (w stronicowaniu danych) lub informacje o sortowaniu konkretnej tabeli, przechowuję w bazie.
W ten sposób nie muszę się martwić, że dane niezbędne do łączenia się z bazą zostaną nadpisane, mogę zrobić łatwą nawigację dla użytkownika oraz użytkownik nie musi zastanawiać się w jaki sposób posortowana była lista przed przejściem do edycji jakichś tam danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.