Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php i mysql] Przełączniki a mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dahred
Problem jest taki:

Mam bazę danych, a w php chcę zrobić listę wyboru które skasować. PHP łączy się z mysql i usuwa te elementy które były w checkboxie. Ale nazwa checkbox'a jest jedna i nie można jej nadawać wielu elementom.
Baza mysql jest dowolna, nie mam tam takich rzeczy jakie by sugerowało php. chodzi o pola wyborów które by się zaznaczało, a php te pola usuneło.
plisek
w czym tak naprawde lezy problem?? czytam ten post 3 raz i prawde owiedziwszy nie rozumiem o co Ci chodzi!
Cytat
a w php chcę zrobić listę wyboru które skasować.

no to zamiast checkboxow zrób liste
Cytat
Ale nazwa checkbox'a jest jedna i nie można jej nadawać wielu elementom.

dlatego prześlij zmienne z listy w tablicy, nedziesz mogł przesłać kilka zmiennych, a nie jak w checkboxie 1
Cytat
Baza mysql jest dowolna, nie mam tam takich rzeczy jakie by sugerowało php.

tzn questionmark.gif jakie rzeczy sugeruje PHP blinksmiley.gif

napisz konretnie co potrzebujesz, bo to troche jak wróżenie z fusów ;/

pozdr

btw
mam nadzieje, ze nie zamotałem sie w tym wszystkim winksmiley.jpg
Neojawor
robisz sobie <form>-a, robisz pola checkbox, każdy box będzie opisany nazwą rekordu do usunięcia (żeby user wiedział, co wywala), oraz nazwa boxa (czyli name) będzie brała nazwę z jakiejś unikatowej kolumny w tabeli (np Id). Formularz przekaże wszystkie zaznaczone boxy, a więc wartości ID wszystkich rekordów do usunięcia. Mając te Id wywalasz zapytanie do bazy o wywalenie rekordów, gdzie "Id=..."

EDIT:

zapomniałem, że oprócz nazwy każdy box musi mieć value - i to w nim musi koniecznie być wartość Id do usunięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.