Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] portal
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Dende
Witam =)
chcialbym poznac wasze opinie na temat portalu ktory ostatnio wymeczylem haha.gif
www.flashblog.go.pl
Jest to swego rodzaju polaczenie bloga/portfolio oraz portalu towarzyskiego.
Strona jeszcze troche "rosnie" gdyz dodaje nowe moduly typu PW (skonczone 10 minut temu tongue.gif) itp.
ale ogolnie jest jusz skonczona.

Z bledow jakie widze i w najblizszym razie mam zamiar naprawic (jak juz mi sie uda i bede wiedzial jak tongue.gif) to umocowanie flashki bez potrzeby jej aktywacji (klikniecia na nia zeby dzialala, => wymagane pod IE i Opera)

Z bledow o ktorych najpewniej nie mam najmniejszego pojecia...
to sa bledy typu "zabespieczenie portalu" tongue.gif
i tutaj mala prosba,
jakby ktos mogl tak kulturalnie sprawdzic czy nie ma bezczelnie otwartej furtki do zawartosci strony, a jesli tak to jak ja zamknac.
oraz jakis skrypt na backup bazy danych ?^^

Pozdrawiam i zapraszam na portal!
(moze nie tylko do oceny ale i do rejestracji ?biggrin.gif)

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Widze ze probujecie biggrin.gif ale... chyba poki co jest ok ?

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

NA chwile wylaczylem portal bo za dobrze sie bawicie haha.gif
ale jak mozecie... powiedzcie co poprawic ?
Dende
hmm
addslashes mam dodac odnosnie jakich wartosci ?

i np htmlspecialchars mam gdzieniegdzie, ale nie jestem pewien czy wszedzie...
mam tez funkcje ktora zamienia anaki na inne znaki, ktora jest przypisana chyba wszedzie... i moze wprowadzic zamienianie < i > na po prostu "" czy " " questionmark.gif

(zaraz poprawie i sie zobaczy raz jeszcze:D

a wlasnie...
przy kazdym $_GET[] mam dawac jakies strip tags itp ?
Ociu
string strip_tags ( string $str [, string $allowable_tags]
Czyli tam gdzie GET to string.
Dende
a czy funkcja

$tekst = ereg_replace (">", "" , $tekst);
$tekst = ereg_replace ("<", "" , $tekst);
$tekst = ereg_replace ("&lt;", "" , $tekst);
$tekst = ereg_replace ("&gt;", "" , $tekst);

wystarczy ?

bo jak dodalem do funkcji kodujacej, to przesaly wyskakiwac alerty...
myth
Zajrzałeś w ogóle do manuala? tiredsmiley.gif

http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/logowanie/logowanie.txt
Zabezpiecz te pliki .htaccess'em (deny from all), żeby nie było bezpośredniego dostępu, a jedynie poprzez skrypt.

W tym pliku txt masz nawet funkcję dla MySQL'a, która działa dokładnie tak samo jak addslashes.
Zamienia ' na \', więc czemu z niej nie korzystasz?

1. <?php
  2. function usun($data){
  3.  
  4. GLOBAL $dbc;
  5. if (ini_get('magic_quotes_gpc')){
  6. $data = stripslashes($data);
  7. }
  8. return mysql_real_escape_string($data, $dbc);
  9. }
  10. ?>

Zamiast
  1. <?php
  2. $tekst = ereg_replace (">", "" , $tekst);
  3. $tekst = ereg_replace ("<", "" , $tekst);
  4. $tekst = ereg_replace ("<", "" , $tekst);
  5. $tekst = ereg_replace (">", "" , $tekst);
  6. ?>

możesz dać po prostu htmlspecialchars($tekst). Ciąg znaków zamieni się na encje.

Przykład z manuala:
  1. <?php
  2. $new = htmlspecialchars("<a href='test'>Test</a>", ENT_QUOTES);
  3. echo $new; // <a href='test'>Test</a>
  4. ?>

Możesz również użyc funkcji strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która obcina wszystkie tagi ze stringa.

W obu przypadkach nie będzie możliwości dodania HTML'a czy tez JS'a.
Dende
chyba moj blad w tym ze znaki zamienialem przy wysylaniu a nie odbieraniu haha.gif
juz poprawiam =)
a tak pozatym pytanie... czy od strony przegladarki da sie cos zmienic wanych, np innych uzytkownikow ? dostac sie do bazy ? zmienic pliki na serwerze ?

a ten plik .htacces mi zabrania calkowicie dostep haha.gif
jak np daje w folderze z emotkami, to mi nie pobiera ich przy ogladaniu strony =P
i co z tym fantem zrobic ?

a tak w ogole to wieeelkie dzieki =D
bo teraz to az strach myslec co by bylo gdyby ktos inny wlazl i zaczal szalec haha.gif
myth
Oops, da się. Niechcący zmieniłem Ci login i inne takie. tongue.gif

Masz taki plik
http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/edytu...krypt.php?id=10

i pewnie zapytanie..
  1. <?php
  2. UPDATE fg_uzytkownicy SET asd1 = $_POST['cos'], itd... WHERE id_uzytkownika = $_GET['id']
  3. ?>

..a powinnienes rozpoznawać użytkowników na podstawie sesji. Dlatego wcześniej przy poprawnym logowaniu zapisz sobie w sesji id_uzytkownika i potem w edytuj_uzytkownika_skrypt.php zapytanie:
  1. <?php
  2. UPDATE fg_uzytkownicy SET asd1 = $_POST['cos'], itd... WHERE id_uzytkownika = $_SESSION['id_uzytkownika']
  3. ?>
Dende
ups haha.gif
juz poprawione...
bo wiekszosc strony byla pisana jak nie mialem pojecia czym jest sesja =P
cale zycie przejechalem na AS a teraz od tygodnia ucze sie php =)

a juz wiem... bo skrypt jest w innym pliku ktory nie jest zinkludowany do strony tongue.gif zaraz to naprawie haha.gif

A teraz druga czesc mojego pytania:D
jaka jest wasza opinia na temat portalu ? grafika/funckjonalnosc, mozliwosci ?
pomysl ?
licze na solidna krytyke ]:->
scanner
Ciemno, szaro i ponuro.
Na pierwszy rzut oka nie wiadomo co jest czym.

Klikam po jakiś wypływających do przodu obrazkach i za cholerę nie mam pojęcia:
a. czyjego bloga w końcu czytam (oglądam?)
b. czy klikam w "notkę", avatar czy jeszcze coś innego
c. po kilkunastu sekundach mam ochotę zabić za nadmiar dwukropków doklejanych praktycznie przy każdym nagłówku.

To tak po pierwszych 10 sekundach. Ogólnie całe usability leży i kwiczy.
skowron-line
Kod
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Host 'p1.yoyo.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts' in /var/www/www.xt.pl/include.php on line 4
1129Host 'p1.yoyo.pl' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts'

strona bogata w tresc ale grafika troche slabo biggrin.gif
Dende
to jest jakis error aliasu pod Opera.. nie mam pojecia skad on ale ten link dziala poprawnie http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/
coz.. ze szaro i ponuro to oczywiscie celowo, zreszta tak samo jak digart czy deviant art
glownie po to by nie odciagac uwagi od zawartosci (przepych grafiki tutaj jest niewskazany)

a co do tego gdzie sie jest i klika ... wybaczcie za stwierdzenie ale to troche dziwne jak ktos nie wie gdzie kliknac, skoro wszystko jest popodpisywane tongue.gif
z lewej 2 kolumny po kolei "uzytkownik / notka " z prawej "uzytkownik / komentarz"

co jak co ale wydaje mi sie ze obsluga jest latwa jak budowa cepa...
tym bardziej ze moja dziewczyna sie potrafila bez problemu po nim poruszyc tongue.gif co jest sukcesem wielkim biggrin.gif
1010
Cytat
Portal internetowy – rodzaj serwisu informacyjnego, dla którego nośnikiem jest Internet. Cechą charakterystyczną portalu jest zgromadzenie w jednym miejscu dostępu do różnorodnych usług, co ma zachęcać użytkownika do ustawienia adresu portalu jako strony startowej w przeglądarce www traktowania go jako bramy do Internetu.

Zazwyczaj portal zawiera dział aktualnych wiadomości, pogody, katalog stron WWW, chat, forum dyskusyjne oraz mechanizmy wyszukiwania informacji w nim samym lub w zewnętrznych zasobach Internetu (wyszukiwarki internetowe).

W celu przyciągnięcia większej ilości użytkowników portale oferują darmowe konta poczty elektronicznej, miejsce na strony WWW i dostęp do innych usług (np. multimedia, pobieranie plików, grupy dyskusyjne). Dla zarejestrowanych użytkowników mogą być dostępne dodatkowe usługi lub usługi o wyższej jakości niż dla użytkowników nierejestrowanych, choć w praktyce i ta może się okazać niska, co stało się jedną z przyczyn powstania wortali.

Bez komentarza.
---

jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia (bo to co tu napisałeś za takie uznać nie można) lepiej nie pisz nic
revyag
Kildyt
Ogólna ocena - 6/10

Jak dla mnie to za bardzo ciemno. Tekst się ciężko czyta.
index.php?id=10&notka=176 - wogóle nie pasuje

Wyrużnij jakoś co drugi komentarz, że jest np. ciemniejszy.
W rejestracji input'y są za durze. Spokojnie wystarczy font-size na 12 a tu jest bodajże 14 czy 15. Przyczik "wyślij" jest jakiś obskurny. Psuje klimat strony.

Płeć dałbym w jednej linii.

W kategoriach systemu gdzie użytkownik nie ma wejść bez odpowiedniego linka pododawaj index aby użytkownik nie widział co znajduje się w folderze. Tak np. w foto itp. W adminie poprostu musisz dodać plik index. Jest to jakiś rodzaj zabezpieczenia, marny ale jest.
Ogólnie spox.

Bardzo podoba mi się, ze wszystko trzymasz w index.php Bardzo ładne posunięcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.