Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] redirecty... np. WP.PL...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cafepl_com
Witam! jak pewnie zauważyliście na portalach wp interia itp. są stosowane redirecty... interesuje mnie tylko jedno. czy jest sposob na to zeby te redirecty pojawialy sie same? tzn. jezeli dodaje jakis nowy link na strone to automatem przypisany mu jest jakis nowy redirect - link?
Fipaj
Czy tylko ja nie rozumiem, o co ci chodzi?
(zakładam, że redirect = przekierowanie).

Jakie przekierowania mają się pojawiać automatycznie? Do czego? Nic się samo w przyrodzie nie dzieje, jeśli już o to chodzi, ale chyba o taką odpowiedź nie chodziło. biggrin.gif
envp
pewnie mowa o wildcard smile.gif Nic prostszego googla spytaj smile.gif
cafepl_com
nie nie... chodzi o to ze.. chciałbym aby redirecty byly automatycznie robione - redirecty: www.wp.pl/R8989 a przejdzisz np. na www.sport.wp.pl/kat,2.html i ja chciałbym żebym nie musiał tego robić samemu tylko żeby sie samo to robilo..nie wierze zeby takie redirecty WP albo interia robili samemu po kolei...
Fipaj
Tak myślałem na początku. smile.gif

Zacznijmy od tego: takie redirecty to zło.

Czekam na serwis, który zrobi to w stylu: index.php/nazwa-kategorii/id-artykułu

Zwiększa ci się pozycja w wyszukiwarkach, a przede wszystkim: CZYTELNOŚĆ! Wbrew pozorom taki "dłuższy" link łatwiej zapamiętać i potem "wpisać z palca", jest sympatyczniejszy, etc. winksmiley.jpg

A jak to zrobić? Prosto. Zaczynasz od stworzenia tabeli redirects:

id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, uri VARCHAR(100)
(dla MySQL)

Przy dodawaniu artykułu dodajesz nowy rekord: (null, $uriArtykulu).

Potem robisz plik redirect.php, który przyjmuje argument $_GET['id'] w postaci pola "id" z bazy, wyciąga ten id, i przekierowywuje do "uri".

Na koniec tylko .htacces, żeby to wyglądało ładniej: zamiast redirect.php?id=4224, /4224.

Ale nie rób tak. Nie żartuję. ^^
cafepl_com
Dzięki Fipaj za poradę... nie ja na pewno nie zrobię redirectów z tego co mi napisałeś treraz a poza tym czytałem też co niecoś tongue.gif chciałem się tylko dowiedzieć jak to robią portale :] dzięki wielkie. ! smile.gif
envp
  1. id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, uri VARCHAR(100)
  2. (dla MySQL)

chyba

1. article_id INT NOT NULL PRIMARY KEY, uri VARCHAR(100)
Fipaj
@envp: na jedno wychodzi, zakładamy, że pola "id" w tabelach redirects i articles się pokrywają.

Twój jest może na upartego poprawniejszy, ale to było szybko pisane z palca, ździebko nieprzemyślany kod.

Tak szukam jakichś plusów, żeby jednak obronić swoje rozwiązanie, ale ta dyskusja już jest niepotrzebna, topic solved biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.