Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odejmowanie liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wieczny
Witam mam problem z mojim skryptem nie ważne jakie zmienne posiadają wartości za każdym razem wychodzi mi piękne 0 dodam tylko że to skrypt odejmowania surowców a to skrypt
  1. <?php 
  2. // Koszty
  3.  if ($_POST[action]=="1")
  4. {
  5.  
  6.  
  7. $level = $lvl[kopalnia];
  8. mysql_query("UPDATE Surowce SET drewno='$drewno' where id='$_SESSION[id]'");
  9.  
  10. $surowiec = "SELECT stal,zelazo,kamien,drewno,zloto FROM Surowce WHERE id='$_SESSION[id]'";
  11. $rezultat = mysql_query($surowiec);
  12.  
  13.  
  14. $surowce = mysql_fetch_array($rezultat);
  15.  
  16.  
  17. $drewno = ($surowce[drewno]-$kopalnia[$level]);
  18.  
  19. echo 'Zlecenie budowy zakceptowane ';
  20.  
  21.  
  22.  
  23.  
  24.  
  25. }
  26.  
  27. // Drewno
  28.  $kopalnia = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000, 4000, 5000, 6000, 7000, 8000, 9000);
  29.  $tartak = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000);
  30.  $koszary = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000);
  31.  $straznica = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000);
  32.  $kamieniolom = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000);
  33.  $magazyn = array(=> 500, 750, 1500 , 3000, 3000);
  34. ?>
Dodatkowo powiem że to jest wczytywany plik do innego z forzmulażem wywołującym budowe winksmiley.jpg
nospor
Cytat
nie ważne jakie zmienne posiadają wartości
blinksmiley.gif
Widac wazne, skoro ciagle masz zero tongue.gif

po pierwsze: co to $kopalnia? Jakos nigdzie nie widze przypisanie temu czemus czego smile.gif
po drugie: $surowce[drewno] skad wiesz ze tam cos jest? ciezko dac: print_r($surowce) by sie upewnic?
Cienki1980
Przenoszę
PHP->Przedszkole
Wieczny
Właśnie o to chodzi że jak sprawdzałem to pokazywało w surowce[drewno] 40.000 drewna a kopalnia[$level] 3000 co powinno w rezultacie dać mi 37.000 ;/ a $kopalnia[$level] to pobiera z tablici liczbe a $level wskazuje pozycje którą ma wybrać ;/ wszystko jak sprawdzałem pokazuje dobrze ....
nospor
A w ktorym to miejscu sprawdzales? Tuz przed odejmowaniem?

Pozatym 40.000 traktowane jest jako tekst "40.000" a nie jako liczba, wiec moze stad ten problem. Liczba powinna wygladac tak: 40000, bez kropki

edit:
Cytat
napisałem tak żeby się wam lepiej czytało ;P a tam jest dobrze nie jestem jescze takim noobem

A niby skad my mamy to wiedziec? Ty podajesz mi ci mowimy co masz źle. Nastepnym razem pisz od razu jak podajesz to zaoszczedzisz ludziom pisania nadarmo
Wieczny
blinksmiley.gif blinksmiley.gif blinksmiley.gif blinksmiley.gif napisałem tak żeby się wam lepiej czytało ;P a tam jest dobrze nie jestem jescze takim noobem ;// sprawdzałem pod ponieważ ten plik pobiera do innego pliku gdzie niżej jest formularz haha.gif
///////////////////////////////

heh ........... to ktos wie questionmark.gif; /

i znowu się nic nie dowiedziałem dry.gif

i znowu się nic nie dowiedziałem dry.gif grrr
nospor
Cytat
i znowu się nic nie dowiedziałem

i znowu się nic nie dowiedziałem grrr
A co to ma byc? Cierpliwosci sie naucz...

Cytat
sprawdzałem pod
A nie uwazasz, ze dla pewnosci lepiej by bylo sprawdzic przed?

1. <?php
  2. echo $surowce['drewno'].' - '.$kopalnia[$level].'<br />';
  3. $x = (int)$surowce['drewno'];
  4. $y = (int)$kopalnia[$level];
  5. echo 'Po zrzutowaniu na int: '.$x.' - '.$y.'<br />';
  6. $drewno = $x-$y;
  7. echo 'wynik: '.$drewno;
  8. ?>
Wieczny
sprawdzałem teraz czy zadziała pod i nad ale nie działa i tak exclamation.gif! tiredsmiley.gif
nospor
Cytat
sprawdzałem teraz czy zadziała pod i nad ale nie działa i tak
blinksmiley.gif
Wstaw kod co ci podalem i pokaz co wyswietlil, a nie walisz nic nie wnoszace do topicu posty
Wieczny
Łapuiesz że wyświetla wszystko ? już gdzieś tutaj to pisałem o boże ;( blink.gif WYŚWIETLA wychodzi na to że nikt nie wie jak to zrobić ;p tongue.gif tongue.gif

Cytat(Wieczny @ 25.03.2007, 12:56:22 ) *
Właśnie o to chodzi że jak sprawdzałem to pokazywało w surowce[drewno] 40.000 drewna a kopalnia[$level] 3000 co powinno w rezultacie dać mi 37.000 ;/ a $kopalnia[$level] to pobiera z tablici liczbe a $level wskazuje pozycje którą ma wybrać ;/ wszystko jak sprawdzałem pokazuje dobrze ....
nospor
Cytat
Łapuiesz że wyświetla wszystko
A czy ty łapuiesz (co to za słowo?), ze ty to wyswietlasz po, zamiast przed? Ciezko ci tak dac to co napisalem przed i pokazac co wyswietla? A moze sie czegos boisz?
Wieczny
i wyświetla ! i co w związku z tym ? skoro i tak działanie nie działa ?
nospor
Cytat
i wyświetla
Dobra, w kotka i myszke bawic sie nie bedziem. Grzecznie prosilem x razy, bys pokazal co wyswietla moj kawalek kodu. To ze wyswietla to wiem, mi chodzi oto co wyswietla.

Jak zechcesz kontynuowac watek to prosze na PW. Szkoda walic tu kolejnych x bezsensowych postow

edit: po dlugich PW, po ktorych wkoncu ustosunkowano sie do mojego kodu, wyszlo co jest zle. ale czy to trzeba bylo tyle zbednych postow walic i topic zamykac by zrobiono to oco proszono? ech....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.