Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ruby wypiera php ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
dzesi
Witam Otóż chciałbym sie dowiedzieć jakie macie zdanie na ruby [Ruby on Rails] czy on wyprze php ?,zauważyłem ze w naszym kraju przyswoił sie bardzo szybko coraz wiecej osób w nim pisze ,mysle ze to godny nastepca php:], [nic do php nie mam ale te oop w php to koszmar wcisniete na siłe :] Ja porgramuej w javie i php ale sie zastanawiam czy ruby niebedzie lepszym wyborem .
NuLL
Narazie nie ma szans - Nie wyprze bo nie ma hostingu i tyle. Pozatym Ruby jest kiepski wzgledem wydajnosci i przywaznie ciezsze softy trzeba uruchamiac na klastrach.
dzesi
Może zle widze ale ,czy to nie jest hosting z obsługa rubiego http://cal.pl/index.php?act=home
Tak tak samo była z javą a zobacz ona dominuje w polsce:],tak pewnie bedzie z ruby:]
Fuzja
Nie wydaje mi się winksmiley.jpg
Niby szybko sie pisze, niby taki lekki, niby zgrabny ale dla mnie ten język jest dość nie naturalny, nie mógl bym w nim dluzej pisac.
NuLL
Cytat
Tak tak samo była z javą a zobacz ona dominuje w polsce:],

E ? biggrin.gif Java dominuje - pierwsze slysze winksmiley.jpg laugh.gif
dzesi
Java dominuje ,php tez ale jest spychany na drugi tor .Nie mowie ze php jest złe a jak kazy jezyk bedzie miał swojego nastepce w tym wypadku ruby
Wykrywacz
takie głupie porównanie wpisz w google
hosting php - 14,100,000 (wyników)
hosting ruby - 1,660,000
hosting IIS - 96,400

Jeżeli coś ma pobić php to będzie to ASP.NET pewno jak wyjdzie 3
devnul
a imho nikt nikogo nie pobije - każdy język jest dobry do jakichś konkretnych specyficznych zastosowań i będą współżyły ze sobą - to że się ruby rozpowszechnia to fakt - ale tak samo było z php jakiś czas temu - hostingu z obsługą php ze świecą można było szukać to i nie był zbyt popularny. A co do Javy i jej dominacji w polsce: pfffffff - że gdzie?
sztosz
Cytat(Wykrywacz @ 29.03.2007, 16:30:24 ) *

Już to widzę jak społeczności Open Source i firmy z nimi powiązane (przesiadające się z Windowsów na np. Linuxy czy Sun ze swoim Solarisem) przechodzą na ASP.NET winksmiley.jpg Taaa..... jasne winksmiley.jpg

W tej chwili dobrej pozycji tandemu PHP + MySQL (albo PgSQL) na rynku nie jest w stanie nic zagrozić, owszem, są i będą wahania, ale nic nie sprawi że nagle PHP poleci na dół kosztem jakiegoś innego języka. PHP jest w miarę proste, dobrze promowane i ma dobre zaplecze w postaci samych developerów rozwijających język, Zenda i innych tego typu firm i świetnej integracji z Apache, oraz niskie koszty utrzymania serwera obsługującego PHP + MySQL. I tak naprawdę wydajność ma drugorzędne znaczenie, bo dzisiejsze serwery są na tyle tanie i wydajne że wiele firm woli np. dokupić drugą maszynę i optymalizować istniejącą aplikację niż przejść na inny język i pisać prawie wszystko od nowa (chociaż w przypadku dobrze napisanej aplikacji, jej przepisanie wcale nie jest trudne i kosztowne, chodzi raczej o czynnik psychologiczny)
Turgon
Nie podoba mi się Ruby. Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem. Prawdopodobnie czeka go wielka transformacja w PHP6 (Oby). Nie mogę się doczekać po prostu...
Co do dominacji Javy też pierwsze słyszę. C i C++ jak coś to jeszcze C# smile.gif
devnul
Cytat
Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem

bez tego stwierdzenia nie dało by się zauważyć - że dwa różne języki są inne - no naprawde odkrywcze winksmiley.jpg
dr_bonzo
1. Hosting aplikacji w Rubym (wlasciwie to glownie w RoR) glownie odbywa sie na VPSach lub dedykach (chodz jest http://engineyard.com/ i maja swietny system hostowania na klastrach VPSowych, zobaczcie screencast instalacji aplikacji smile.gif

2. cal.pl
"Panel DirectAdmin PL" + RoR, pfff. Lap.pl to tez mialo -- porazka, na sharing hoscie, odpalany chyba z CGI (kilka sekund na start aplikacji) + dzialaly tylko w trybie development (co najmniej 50% wolniej niz w production)

3. składnia
Cytat
dla mnie ten język jest dość nie naturalny, nie mógl bym w nim dluzej pisac.

Trzeba sie przyzwyczaic. Tez na poczatku nie znosilem begin..end'ow, braku klamr itp.

4. Java
Cytat
Java dominuje - pierwsze slysze

Zalezy w jakim sektorze. WWW / webapps to pewnie dzialka php, ale wieksze systemy to m.in. w javie sa pisane (z reszta policzcie ilosc ofert pracy dla javowcow)

5.
Cytat
Nie podoba mi się Ruby. Według mnie PHP jest innym zupełnie językiem

Nic nie rozumiem

6.
Cytat
Prawdopodobnie czeka go wielka transformacja w PHP6

i zerwanie wstecznej kompatybilnosci?
nasty
Cytat
i zerwanie wstecznej kompatybilnosci?
Akurat to nie jest taki duży problem, oczywiście ma swoje wady ale zobaczcie jak postąpił Microsoft, zerwał wsteczna kompatybilność z ASP robiąc ASP.NET i całkiem dobrze na tym wyszedł. oczywiście udostepnil także narzędzia i manuale jak przesiąść się na nowe asp.net.
IMO, jak zerwanie kompatybilności ma przynieść wielkie korzyści to się ludzie przeniosą z czasem.
dr_bonzo
Cytat
IMO, jak zerwanie kompatybilności ma przynieść wielkie korzyści to się ludzie przeniosą z czasem.

Tak
hwao
Początkowy "bum" może być spowodowany "startem" języka. Dużo więcej literatury pojawiło się na świecie zarówno jak i w Polsce. Większa popularność, wśród doświadczonych programistów też tworzy swojego rodzaju "prestiż".

Na początku jest wzrost ale myślę że długo się tak duży nie utrzyma. Trzeba przyznać że Ruby to całkiem przyjemny język i naprawdę miło się z/w nim pracuje. Na pewno ma szanse na spory kawałek runku.

Co do hostingów to jeżeli poważny klient, to też kupuje "poważna" maszynę (dedyk) także nie widzę tu żadnego problemu.
occulkot
ruby na pewno nie wyprze php - imo juz nie ma szansy by jakikolwiek "jezyk" byl w stanie zagrozic php jesli chodzi o jezyk do tworzenia aplikacji www - co innego frameworki napisane w innych jezykach winksmiley.jpg - jezeli wszystkie frameworki beda pozwalaly pisac strony na podobnych zasadach - jedynym argumentem wyboru wlasciwego bedzie jezyk w ktorym ten framework bedzie napisany(a dpkladniej szybkosc tworzenia kodu w danym jezyku) - a tutaj python i ruby imo jada pehapa ostro.

Argument nulla z wydajnoscia jest imo chybiony - java rowniez nie jest wydajna - a stawia sie na niej potezne systemy do zarzadzania bankami - jakos wowczas nikt nie patrzy na problem wydajnosci - czemu? - bo koszt dolozenia 4GB ramu lub calego kompa do klastra sa zdecydowanie mniejsze niz koszty wytworzenia super wydajnego oprogramowania (czas....).

Wracajac do wypierania - php jezeli chodzi o pisanie stronek od 0 jest imo php niezagrozony winksmiley.jpg - natomiast frameworki phpowe maja sie czego obawiac - podczas gdy w phpie (w pythonie z reszta tez) spolecznosc wspiera kilkanascie roznych frameworkow spolecznosc ruby wspoltworzy tylko railsy - a to jest ogromna przewaga dla tego frameworka - gdyz ma wsparcie calej spolecznosci.
NuLL
Cytat
Java dominuje ,php tez ale jest spychany na drugi tor

Jakies fakty ? A nie teksty wyssane z palca mozna prosic smile.gif
dzesi
Tak zobacz największe firmy w polsce -banki,petrochemie,huty itd wszystkie te firmy zamawiają soft w javie to
coś musi znaczyć ? ,java ma większe możliowości niz php ,wiec sie nie dziw ze java dominuje w branży it i aplikacjach biznesowych.Ja rozumiem ze programujecie w php ja tez ale nie znaczy to ze nie ma lepszego języka od php o większych możliwościach .Takie jest moje zdanie :] guitar.gif
devnul
php i java to języki mające zupełnie różne zastosowania - więc nie można ich porównywać
mike
Co jest z wami?
Po cholerę kolejny głupi wątek gdzie porównuje się Java i PHP.

To są całkowicie różne technologie i nikt nikogo nie wyprze, bo nie ma skąd wypierać.
Java wyprze PHP z zastosowania w WWW? MEGA ROTFL
PHP wyprze Java z zastosowań w których ona króluje? Jeszcze większy śmiech.

PHP i Java doskonale się uzupełniają a nie walczą.

Proszę zamknijcie ten wątek bo tylko ludzie sie ośmieszają pisząc głupoty.
tiraeth
Częściowo podzielam zdanie mike'a. Przestańcie dyskutować na temat Java vs PHP, bo to jest bez sensu... Jeżeli chcecie aby temat był otwarty, to dyskutujcie wg. tego co rozpoczął autor wątku: Ruby wypiera PHP?
Turgon
Kolega tutaj wyskakuje z Javą, to mu się tłumaczy, że gada bzdury. Po za tym PHP(Personal Home Page/Forms Interpreter) z definicji został stworzony do obsługi dynamicznych stron. Wiadomo też, że Ruby na pewno zdobędzie sporo zwolenników, jak każdy nowy język, ale przecież PHP ma też swoich fanów, więc na pewno nie zniknie od tak.

Z tego co kiedyś słyszałem o PHP6 ma być w końcu koniec kompatybilności, ale chyba nie będzie.

P.S.
Java na www mnie denerwuje. Ostatnio na moim Kubuntu miałem niezainstalowaną Javkę. Teraz dopiero zainstalowałem dla jednej witryny <śmiech>
Fuzja
Nie przesadzaj, j2ee jest w porządku,a serwlety robi sie bardzo przyjemnie,
Turgon
Zależy od spojrzenia. Musiałem wtedy zdajać 40 MB pakietów z repo, a transfer w ten sposób użyty mogłem zużyć na co innego.
Fuzja
Ale co ma transfer do tworzenia www w javie ?
devnul
tak, na przyklad na sciąganie pirackich plików, tak samo transfer zużyty na pobranie fx czy opery mogłeś zużyć na coś innego, a moc obliczeniową kompa możesz wykorzystać do smażenia frytek. :| przesadzasz @Turgon
Turgon
Sorry, ale wtedy mam ściętego neta totalnie. A mógłbym wtedy pouczyć się nowych tabów itp.
Fuzja
Ale co to zmienia co ?
To tak jakbym narzekał bo poszedłem spać, a mogłem przecież się pouczyć.
Masz wybór, a jeśli się nie podoba, że dla javy tyle trzeba ściągnąć to tego nie rób. Proste.
Jabol
Tak co do Javy, to widziałem kiedyś opis postawienia stronki wyświetlającą jedną tabelkę w Tomcat/Ant. Artykuł miał chyba 5 Stron (A4!). Od tego czasu obchodzę zdaleka. Inna sprawa, że może błędnie...
kwiateusz
Dajcie na spokój sobie z tą javą co? temat jest o Ruby a nie o javie... załóżcie sobie oddzielny albo niech jakiś mod sie poczuje i rozdzieli ten temat bo tu 50% to offtopic

A wracając do tematu jakoś nie ciągnie mnie do ruby, tak po prostu w środku mnie skręca jak wchodzę na ich strona (do dziś nie wiem dlaczego tak mam)
DeyV
Choć trzeba przyznać, że składnia Ruby momentami jest naprawdę bardzo przyjemna (choć znam ją właściwie tylko z http://tryruby.hobix.com/ smile.gif )
pawel_k
mi ruby nie podpasowal kompletnie, co innego RoR... tyle ze mamy symfony wiec nie ma co narzekac...
Radarek
Witam (dawno tu nie zaglądałem:) )

Temat wątku "Odpowiadanie na Ruby wypiera php ?" a Wy kłócicie się czy php jest lepsze od javy? Dajcie spokój, bo jak zwrócił słusznie uwagę mike - ośmieszacie się. Java (jak i .net) ma monopol w kwestii aplikacji enterprise i takimi "pierdołami" jak dynamiczne strony www sobie nie zawraca głowy;) (takie firmy jak Sabre, drQ, comarch trzepią na tym niezłą kasę, a programiści zaczynają od kwot rzędu 4-5k na czysto, spytajcie ile zarabiają programiści php). Ok to tak na marginesie bo chcę coś napisać odnośnie tematu.

Ruby, Ruby on Rails - nie chcę wyjść na jakiegoś buraka - ale ilu z Was cokolwiek (ale coś więcej niż hello world) w tym napisało? Interesuję się Rubim od jakiegoś czasu, śledzę blogi ludzi piszących o Rubim i RoR. Niestety nie miałem okazji napisać w tym coś większego, aczkolwiek już teraz mogę powiedzieć, że kocham ten język i jego filozofię. Właśnie. Filozofia. Jaką filozofię ma php? Nie ma żadnej (przynajmniej ja nie widzę). Rubi i Railsy mają (poszukajcie, np DRY, unit testy).
Ruby to w 100% dynamiczny język. Praktycznie możesz zmienić/dodać wszystko (np. nowa metoda do już istniejącej klasy - nawet wbudowanych w język!). Oczywiście oznacza to, że musisz wiedzieć co robisz, gdy zmieniasz działanie jakiejś istniejącej metody itp. Dzięki tej dynamiczności dostaję język w którym mogę pisać jęzki (DSL - Domain Specific Language). Czyli przykładowo narzędzie rake (make w ruby) - dostaję make, ale ciągle programuję w ruby.
Społeczność Rubiego jest inna niż php. Wiem, że mogę urazić niektórych z Was, ale społeczność Rubiego jest dojrzalsza, mądrzejsza, bardziej doświadczona. M.in. dlatego że w php jest dużo ludzi, którzy napisali 2 proste skrypty i już nazywają siebie programistami. Sami wiecie ile na forum jest pytań o podstawowe sprawy. A ilu programistów php zna dobrze jakiś framework, design patterny, architekturę mvc?
Ostatnio byłem na konferencji rupy 2007 (http://rupy.wmid.amu.edu.pl/) na temat języków Ruby i Python. I powiem Wam jedno: o tych językach można wiele powiedzieć, o narzędziach, metodykach. O php? Znacie jakieś konferencje na temat tego języka? (prócz tych organizowanych przez zend - wiadomo, promowanie języka).
Php ciągnie za sobą błędy przeszłości. Zaczął jako prosty, strukturalny język skryptowy, potem próbowano dodać do niego obiektowość (niestety nie wszystko wyszło), ale ciągle podstawą jest programowanie strukturalne (przykładowo: wszystkie funkcję języka są w jednym namespacie, ogrom funkcji array_xxx). Obsługa błędów? Ok są wyjątki, ale już np noticy są nieprzechwytywalne (w ogóle to jest śmieszne żeby wbudowana obsługa błędów polegała na dodawaniu do wyjście jakiś komunikatów - ja chcę wyjątek, który można przechwycić, zalogować itp).

Ok, trochę się rozpędziłem smile.gif. Podsumowując:
Ruby nie jest idealny. Żaden język nie jest. Ale jest najbliższym mojemu ideałowi. Ciągle dojrzewa i programiści mają jeszcze nad czym pracować (np. szybkość - już powstaje nowy interpreter YARV, dużo szybszy od poprzedniego). Jeśli tworzysz proste strony - zostań przy php. Jeśli chcesz tworzyć aplikacje idź w kierunku Rubiego/Python, Javy lub .net.

ps. Ktoś kiedyś powiedział mniej więcej coś takiego: jeśli język programowania nie wpłynie na sposób Twojego myślenia, tzn że nie jest wart używania. Wierzcie mi: Ruby i jego filozofia wpływają bardzo na sposób myślenia i programowania.
rashid
PHP5 to wciąż znikomy procent instalacji PHP na świecie, więc większość programistów PHP prawdopodobnie nie dotarła jeszcze do miejsca, w którym PHPowy OO staje się kulą u nogi. Pod tym względem Ruby to inny świat, elastyczny i przyjazny.

Większość obserwatorów postrzega Ruby tylko przez pryzmat RoR, który moim zdaniem jakościowo wyprzedza większość innych frameworków na sporą odległość. Faktem jest, że PHP cierpi na syndrom języka dla dzieciaków. Dzieciaki po liźnięciu programowania przeskakuję na .NET czy Javę. Ruby jest przeciwieństwem PHP w tej dziedzinie i przyciąga elitę doświadczonych programistów (np. Martin Fowler). To w widoczny sposób przekłada się na jakość dostępnego kodu. Problemy poruszane w środowisku Ruby są też jakby z innego poziomu abstrakcji.

Fakty na niekorzyść Ruby/RoR:
* Ruby ma powolny interpreter
* RoR zasadniczo nie jest używalny bez dostępu do shella na serwerze produkcyjnym
* składnia Ruby nie jest intuicyjna dla osób, które wychowały się na językach PASCALopodobnych

Pamiętajcie, że ignorując inne niż swój podstawowy języki programowania każdy programista skazuje się na niebyt w perspektywie kilku lat. Ruby będzie jednym ze znaczących graczy na przyszłych platformach, o czym świadczy choćby włączenie go przez MS do swojej platformy Flashopodobnej (Python też tam jest).

Pod rozwagę podaję link do statystyk używalności PHP
ska
Cytat(pawel_k @ 4.04.2007, 03:18:18 ) *
mi ruby nie podpasowal kompletnie, co innego RoR... tyle ze mamy symfony wiec nie ma co narzekac...

tłumacząc:
"mi PHP nie podpasowal kompletnie, co innego Symfony"

Cytat(Turgon @ 30.03.2007, 17:16:31 ) *
Ruby na pewno zdobędzie sporo zwolenników, jak każdy nowy język

to że usłyszałeś o nim rok temu, nie znaczy, że jest nowy...

wybaczcie, ale się pośmaiłem trochę czytając ten temat... jak można pisać takie brednie o języku o którym połowa zabierających głos nic nie wie..

pozdro dla Radareka, człowieka (jedynego chyba) w temacie winksmiley.jpg
athabus
Ja jeszcze nigdy w ruby nie programowałem, ale pewnie kiedyś się skuszę.

Co do fenomenu tego języka - cóż ja już od dawna słyszę, że niedługo ruby będzie bardzo popularny i takie tam. Niestety cały czas kończy się tylko na takich zapowiedziach - nadal mikroskopijny procent hostingodawców oferuje wsparcie dla tego języka. Powoli już przestaje wierzyć w ten fenomen.

Inna sprawa, że sam język wygląda dla mnie dość ciekawie, ale równie ważne co sam język jest dla mnie IDE. Np. C# jest genialny, ale nikt by pewnie go nie docenił gdyby nie VS.

Php ma swoje phpIde czy Zend Studio - a jak to jest z Rubym? Jest coś co sprawia, że będę miał wszystko czego potrzebuje w jednym miejscu, coś co podpowie mi składnie gdy wpiszę 5.[ctrl+spacja] nawet dla własnych metod/właściwości, coś co wskaże mi błędy składniowe itd itp?

Jak wygląda sprawa z gotowymi rozwiązaniami - dla php jest mnóstwo projektów - mam QuickForms do obsługi formularzy, Propel'a do baz danych itd itp, ale oprócz tego mam setki różnych dziwnych klas takich jak np generatory kodów kreskowych - takie banalne rzeczy, które sprawiają, że nie muszę wszystkiego pisać od początku. Dzięki popularności php mam klase do niemal wszystkiego - czy to samo będę miał w ruby?
ska
Cytat(athabus @ 2.05.2007, 17:59:49 ) *
nadal mikroskopijny procent hostingodawców oferuje wsparcie dla tego języka. Powoli już przestaje wierzyć w ten fenomen.

nie wiem dlaczego fenomen języka ma zależeć od wsparcia firm hostingowych.. aplikacje www pisane w rails/ruby zazwyczaj umieszcza się na dedykach..

Php ma swoje phpIde czy Zend Studio - a jak to jest z Rubym? Jest coś co sprawia, że będę miał wszystko czego potrzebuje w jednym miejscu, coś co podpowie mi składnie gdy wpiszę 5.[ctrl+spacja] nawet dla własnych metod/właściwości, coś co wskaże mi błędy składniowe itd itp?

RadRails, NetBeans, RubyInSteel, Archano, Komodo, JEdit(+plugins) .. i cała reszta bardziej lub mniej godnych polecenia

Jak wygląda sprawa z gotowymi rozwiązaniami - dla php jest mnóstwo projektów - mam QuickForms do obsługi formularzy, Propel'a do baz danych itd itp, ale oprócz tego mam setki różnych dziwnych klas takich jak np generatory kodów kreskowych - takie banalne rzeczy, które sprawiają, że nie muszę wszystkiego pisać od początku. Dzięki popularności php mam klase do niemal wszystkiego - czy to samo będę miał w ruby?

np http://wiki.rubyonrails.org/rails/pages/Plugins
Cysiaczek
Cytat
Jaką filozofię ma php? Nie ma żadnej (przynajmniej ja nie widzę). Rubi i Railsy mają (poszukajcie, np DRY, unit testy).
Ruby to w 100% dynamiczny język. Praktycznie możesz zmienić/dodać wszystko (np. nowa metoda do już istniejącej klasy - nawet wbudowanych w język!). Oczywiście oznacza to, że musisz wiedzieć co robisz, gdy zmieniasz działanie jakiejś istniejącej metody itp.

Cytat
A ilu programistów php zna dobrze jakiś framework, design patterny, architekturę mvc?

Filozofią PHP jest tworzenie dynamicznych aplikacji przeznaczonych dla www.

Można modyfikować metody
Istnieją aplikacje wspomagające testy jednostkowych.
Architektura MVC - i to jest trudne?
Design patterny - zna każdy, kto poważnie traktuje swoje zajecie
Framework - myślę, że coraz więcej osób zna, a wielu napisało swój

Ehhh. Guzik, a nie wyprze PHP. Jakby ktoś zadał sobie trud obejrzenia changeloga przy każdym wydaniu, zainteresował się jak wygląda obecnie SPL (big hołd dla developerów : P), czy obsługa błędów od php 5.2 (można przechwycić), to doszedłby do jedynego słusznego wniosku... php się rozwija.

Framework Rails widziałem w akcji i przeanalizowałem pod kątem "filozofii" tworzenia oprogramowania. Jeśli to ma być wyznacznik dla aplikacji www, to ja dziękuję, bo nie ma tam nic, czego nie ma w PHP lub czego w php nie można napisać.
Z całym szacunkiem dla tego języka, ale do php to jeszcze ma kawałek.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Cytat
Jeśli to ma być wyznacznik dla aplikacji www, to ja dziękuję, bo nie ma tam nic, czego nie ma w PHP lub czego w php nie można napisać.

Zgadza sie, autorzy sami przyznaja ze wzieli stare sprawdzone pomysly, a laczac je razem stworzyli nowa jakosc.

Cytat
Z całym szacunkiem dla tego języka, ale do php to jeszcze ma kawałek.

A to czemu? Byl w pelni obiektowy od poczatku, ma bardziej przemyslane nazwy metod, funkcji. Ma biblioteki prawie do wszystkiego, jak php. Ma namespace'y, czego nie ma php. Jest bardzo dynamiczny -- mozna zmienic definicje klasy (nawet w czasie pracy programu), co pozwala uzyskac niesamowite API, poprawiajace czytelnosc kodu, a takze strzelic sobie w stope smile.gif przy niumiejetnym korzystaniu z jego mozliwosci.

Np. FW dla testow (tym razem BDD nie TDD) http://rspec.rubyforge.org/
Kod
describe "non-empty Stack", :shared => true do
  # NOTE that this one auto-generates the description "should not be empty"
  it { @stack.should_not be_empty }

it "should return the top item when sent #peek" do
    @stack.peek.should == @last_item_added
  end

it "should NOT remove the top item when sent #peek" do
  end

it "should return the top item when sent #pop" do
    @stack.pop.should == @last_item_added
  end

it "should remove the top item when sent #pop" do
    @stack.pop.should == @last_item_added
    unless @stack.empty?
      @stack.pop.should_not == @last_item_added
    end
  end
end

extra czytelne testy, metody walidujace dodane do klasy Object wiec dostepne dla kazdej klasy. Po prostu przyjemnosc pisania
(przyklad ze strony rspec)
Cysiaczek
Co do tego, że jest bardziej przemyślany, to zgoda - php ma słabe początki.
Co do metod... http://www.php.net/manual/pl/ref.runkit.php
Wiem, że w Rubym można łatwiej, ale w php też można : )

---edit:
w php maja ujednolicić nazwy funkcji już w wersji 6.0

Pozdrawiam.
NuLL
Cytat
w php maja ujednolicić nazwy funkcji już w wersji 6.0

Dopiero winksmiley.jpg
dr_bonzo
Cytat

O, nie wiedzialem smile.gif
Cytat
Wiem, że w Rubym można łatwiej, ale w php też można : )

dokladnie smile.gif
Sabistik
[ciekawostka]Wykop ma być przepisany z powrotem na PHP ze względów wydajnościowych.[/ciekawostka]
sticker
Cytat(Wykrywacz @ 29.03.2007, 14:30:24 ) *

i tu masz racje... tylko wpierw musi wyjść jakis serwer obsługujący .net 2.0 pod unixa ( o ile juz nie ma takiego ale tego nie wiem) Platforma netu ma ogromną przewagę nad jakimkolwiek innym językiem do pisania www bo na frameworku znajduje sie dosłownie wszystko a do tego można zmienić tylko formy i juz mamy aplikacje desktopową bez potrzeby posiadania serwera www który będzie interpretował język smile.gif

.net roxx
rashid
Cytat(Sabistik @ 24.05.2007, 12:43:38 ) *
[ciekawostka]Wykop ma być przepisany z powrotem na PHP ze względów wydajnościowych.[/ciekawostka]

[kontra-ciekawostka]sa instalacje rails wyciagajace 4000 requestow na sekunde[/kontra-ciekawostka]
mike
Cytat(rashid @ 24.05.2007, 12:48:19 ) *
[kontra-ciekawostka]sa instalacje rails wyciagajace 4000 requestow na sekunde[/kontra-ciekawostka]

[wniosek]widocznie kiepskie te instalacje skoro wykop z nich nie skorzysta i woli jednak PHP[/wniosek]
rashid
Cytat(mike @ 24.05.2007, 12:59:10 ) *
[wniosek]widocznie kiepskie te instalacje skoro wykop z nich nie skorzysta i woli jednak PHP[/wniosek]

Albo wykop ma kiepskich programistow RoR winksmiley.jpg
NuLL
Cytat(rashid @ 24.05.2007, 12:48:19 ) *

[wniosek]Wykop ma cienki serwer guitar.gif [/wniosek]
Cysiaczek
Cytat(rashid @ 24.05.2007, 11:04:50 ) *
Albo wykop ma kiepskich programistow RoR winksmiley.jpg

[wniosek]Sedno sprawy - nie język ważny, ale ludzie[/wniosek]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.