Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z ODBC
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
AdamMak
Witam Wszystkich Userów.

Zwracam sie do Was z prosbą o pomoc w pewnym problemie. Otóz w firmie jest sobie pewien program CAD_owski, ktory zainstalowany jest na 4 stanowiskach. Na 5 komputerze (nazwijmy go serverem) jest baza danych tego programu z projektami.

Jak zatrudnilem sie w owej firmie, wszystko bylo juz skonfigurowane (osoba ktora to zrobiła obecnie jest juz przeze mnie nie osiagalna) Z racji tego, że stanowiska jak i server wymaga juz przeinstalowania systemu (na wszystkich XP PRO + SP2), mam pewnien problem.

Wolałem sie upenic czy bede umiał wszystko ponownie skonfugurowac, postawilem owy server na innym kompie w sieci i skonfugurowalem go identycznie jak ten obecny. Problem jest taki, że wszytsko na pierwszy rzut oka dziala poprawinie, tylko server strasznie długo odpowiada. Otóż np zalogowanie do bazy przez któregos z użtkownikow trwa nawet 3 min. gdzie na pierwotnym serverze ok 30 s( co tez wydaje sie dlugo) ., podobnie sprawa wygląda z zapisem danego projektu. Komputer jest mocniejszy ( Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHZ, 2 GB pamieci).

Program korzysta z Systemowego żródła danych, gdzie sterownik bazy jest domyslnym z owego programu, dodawany podczas instalacji programu. Wszystkie ustawienia przepisałem z obecnego servera).

Robie to tak: instaluje owy program CAD_owski, nastepnie z poziomu tego programu konfiguruje połaczenie do bazy - tak to sie chyba nazywa (podaje scieżki dostepu do odpowiednich katalogow na serverze, nastepnie jako connection wybieram new... otwiera sie okno "Tworzenie nowego żródła danych" wybieram Systemowe żródlo danych, jako sterownik wybieram ten domyslny z programu, nastepnie w nowym oknie "ODBC dBase Driver setup" podaje sciezke do pliku o rozszerzeniu .DBF i dziala (tylko, że wolno).

Dodam tylko, że na serverze zużycie zasobow na poziomie ( 2-5 % procesora 3,0 GHz i ok 200 MB pamieci ) oczywiście to suma wszystkich procesow.

Proszę o pomoc. Nie wiem, może gdzieś w rejestrze trzeba zmienić jakąś wartość, co by przyspieszyla jego działanie? Wina sieci to raczej nie jest bo przy kopiowaniu plików wszystko śmiga ok.Jesli coś jest niejasne, prosze pytac a szybko odpowiem. Z góry dzięki za odpowiedz.

Z góry bardzo dziekuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam
kossa
Na serwerze wyłącz zaporę systemową, ona blokuje dostęp a raczej mocno go spowalnia, najprawdopodoniej to jest przyczyną a jeśli nie chcesz jej wyłączać to udostępnij odpowiednie porty ale czy to pomoże to najpierw ją wyłącz.

Łukasz
AdamMak
Dzięki kossa za odpowiedz, niestety po wyłączeniu zapory i antyvirusa bez zmian. Masz może jeszcze jakies sugestie co moze byc powodem opisanego problemu?

A może ktos inny ma jakis pomysł? Bardzo proszę o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.