Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie nowego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Thymson
Witam, czy jest jakaś funkcja, która tworzy nowy plik TXT ?
Thymson
Ok, ale nadal nie wiem jak STWORZYĆ plik......
Cienki1980
Cytat(Thymson @ 8.04.2007, 16:49:27 ) *
Ok, ale nadal nie wiem jak STWORZYĆ plik......

No wybacz, ale manuala za Ciebie nie przeczytam. Chyba dokładnie jest tam napisane jak stworzyć plik za pomocą tych dwóch funkcji.

Pokazać palcem questionmark.gif
wert1
Cienki1980 ja tez nie widzę w tym manualu funkcji do tworzenia nowego pliku .

ktoś zna taką funkcję questionmark.gif?
maryaan
zartujecie prawda? blinksmiley.gif blinksmiley.gif blinksmiley.gif

fopen()
Cytat
Description
'r' Open for reading only; place the file pointer at the beginning of the file.
'r+' Open for reading and writing; place the file pointer at the beginning of the file.
'w' Open for writing only; place the file pointer at the beginning of the file and truncate the file to zero length. If the file does not exist, attempt to create it.
'w+' Open for reading and writing; place the file pointer at the beginning of the file and truncate the file to zero length. If the file does not exist, attempt to create it.
'a' Open for writing only; place the file pointer at the end of the file. If the file does not exist, attempt to create it.
'a+' Open for reading and writing; place the file pointer at the end of the file. If the file does not exist, attempt to create it.
'x' Create and open for writing only; place the file pointer at the beginning of the file. If the file already exists, the fopen() call will fail by returning FALSE and generating an error of level E_WARNING. If the file does not exist, attempt to create it. This is equivalent to specifying O_EXCL|O_CREAT flags for the underlying open(2) system call. This option is supported in PHP 4.3.2 and later, and only works for local files.
'x+' Create and open for reading and writing; place the file pointer at the beginning of the file. If the file already exists, the fopen() call will fail by returning FALSE and generating an error of level E_WARNING. If the file does not exist, attempt to create it. This is equivalent to specifying O_EXCL|O_CREAT flags for the underlying open(2) system call. This option is supported in PHP 4.3.2 and later, and only works for local files.

touch()
Cytat
Attempts to set the access and modification times of the file named in the filename parameter to the value given in time. If time is not supplied, the current system time is used. If the third parameter, is present, the access time of the given filename is set to the value of atime. Note that the access time is always modified, regardless of the number of parameters.

If the file does not exist, it will be created. Returns TRUE on success or FALSE on failure.
devnul
ehhh
swieta są:

1. <?php
  2. fwrite(fopen('plik.txt','w+'),'cos do zapisania w pliku');
  3.  
  4. //albo 
  5.  
  6. file_put_contents('plik.txt','cos');
  7. ?>

@Cienki1980: chyba sam powinieneś zajżeć do manuala bo na ten przykład to touch nie tworzy pliku a ustawia nowy czas jego modyfikacji a to chyba co innego

pozdrawiam
strife
Cytat
@Cienki1980: chyba sam powinieneś zajżeć do manuala bo na ten przykład to touch nie tworzy pliku a ustawia nowy czas jego modyfikacji a to chyba co innego

Sprawdziłeś, że piszesz takie rzeczy ?! Jak sprawdzisz to ładnie przeproś @Cienki1980 tongue.gif
Cienki1980
maryaan już napisał, a ja pokaże jeszcze po polsku

Cytat
bool touch ( string $nazwa_pliku [, int $czas [, int $dczas]] )

Próbuje ustawić czas dostępu i modyfikacji pliku o nazwie nazwa_pliku na wartość podaną przez czas. Jeśli parametr czas nie został podany, używa bieżącego czasu systemowego. Jeśli trzeci parametr dczas jest dostępny, czas dostępu do podanego pliku jest ustawiany na wartość dczas. Zauważ, że czas dostępu jest zawsze modyfikowany, niezależnie od ilości parametrów.

Jeśli plik nie istnieje, to zostanie utworzony. Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki.

Cytat
Tabela 86. Lista możliwych trybów dla fopen() używając tryb
tryb Opis
'r' Otwiera tylko do odczytu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku.
'r+' Otwiera do odczytu i zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku.
'w' Otwiera tylko do zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku i obcina plik do zerowej długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'w+' Otwiera do odczytu i zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku i obcina plik do zerowej długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'a' Otwiera tylko do zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego końcu. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
'a+' Otwiera do odczytu i zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego końcu. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.
.

Przeprosin nie oczekuje, ... ale proszę nauczcie się czytać ze zrozumieniem.
devnul
zamiast przeprosić to wyraże się jaśniej: głównym zadaniem touch nie jest tworzenie pliku, fakt można to zrobić (ale nie powinno się uczyć zaczynając od zawiłych rzeczy) - ale jest to raczej rozwiązanie na okrętke, ponowne wynajdywanie koła - niemniej jednak jeśli uraziłem Cię Cienki1980 to przepraszam - nie to było moim zamiarem
Cienki1980
Cytat(devnul @ 8.04.2007, 18:12:41 ) *
zamiast przeprosić to wyraże się jaśniej: głównym zadaniem touch nie jest tworzenie pliku, fakt można to zrobić - ale jest to raczej rozwiązanie na okrętke, ponowne wynajdywanie koła - niemniej jednak jeślu uraziłem Cię Cienki1980 to przepraszam - nie to było moim zamiarem

Spoko nikt mnie nie uraził ... mam sie na kogoś obrażać , że nie potrafi zajrzeć do podanego linku i przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem questionmark.gif

Touch może nie jest funkcją przeznaczoną do tworzenia pliku, ale nie zmienia to faktu, że można tego dokonać za pomocą tej funkcji.

Tak samo jak Ty w Twoim kodzie użyłeś fopen ... przecież to służy do odczytywania pliku a tworzy plik tylko, jeżeli ma do tego uprawnienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.