lopez86
9.04.2007, 14:20:59
U siebie mam starszego phpMyAdmin'a niż na serwerze gdy u siebie wczytuje z pliku tekstowego dane i wrzucam do bazy nie ma problemu z żadnym językiem wszystko nawet po rosyjsku , fraancusku wyswietla się ok. Na serwerze jest nowszy admin gdzie jest do wyboru jakiś system porównań i pomimo 2-dniowych prób z większością z tych porównań kodować wciąż na ekranie widać tylko krzaki. Może ktoś miał podobny problem bo jak sądzę jest popularny. Nie odsyłajcie mnie do google bo szukałem i robiłem tak jak pisali i nic . Gdy wpisuję z panelu admin znaki wyświetlają się okey a gdy uruchamiam skrypt zczytujący z pliku txt wszystkie znaki się sypią to samo przy próbie odtworzenia bazy z backup'u zrobionego na moim komputerze w w starym phpMyAdminie. 2 dni stracone dlatego prodszę o pomoc.
akubiczek
10.04.2007, 10:13:10
Problem stary jak świat, i na pewno na google, a nawet tutaj na forum znajdziesz jego rozwiązanie.
Podpowiadam:
- system porównań jak sama nazwa wskazuje nie ma nic wspólnego z wyświetlaniem danych
- na serwerze masz bazę w wersji 4.1 lub nowszej: zainteresuj się kwerendą SET NAMES (musisz dodać ją do swojego skryptu)
lopez86
10.04.2007, 15:50:18
3 dni z powodu braku "SET NAMES utf8" hehe

,
Teraz działa dzięki za wyjaśnienie od akubiczka i PoZdRo
Wsztstko jest w manualu
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/cha...connection.html