Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] pseudoklasa hover i ustalanie wartości dla niezależnego elementu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
szczurek
Witam, tak mi się zachciało robić czary mary, chodzi o pseudoklasę hover
mając kod
  1. <ul class="1">
  2. <li class="sub">
  3. <ul class="2">
  4. <li></li>
  5. </ul>
  6. </li>
  7. </ul>

chcę wykonywać operację na ul 2 kiedy ktoś najedzie na sub i robię
  1. ul.1 li.sub:hover ul.2
  2. {
  3. instrukcje
  4. }

Tu nie ma problemu bo 2 zawiera się w 1 i sub.

Tak sobie jednak kombinuje czy by się udało działać na coś co się nie zawiera jedno w drugim. Dokładniej

1. <div class="pierwszy"></div>
  2. <div class="drugi"></div>

No i chodzi mi o taką akcję kiedy div.pierszy:hover to chciałbym wykonać akcję na drugim.
Oczywiście mówię o css bo, że w js mogę to wiem.

Mam złe przeczucia i brak pomysłów, czy to fakt, że takie rzeczy to tylko w erze?
joshrob
Cytat(szczurek @ 9.04.2007, 20:28:04 ) *
Mam złe przeczucia i brak pomysłów, czy to fakt, że takie rzeczy to tylko w erze?

jesli juz musisz to raczej tylko javascriptem takie bajery.

w selektorach css nie ma mozliwosci okreslenia odniesienia do "zewnetrznego" (niedziedziczonego/niedziedziczącego) elementu. no, przynajmniej ja nie znam smile.gif

pozdrawiam,
szczurek
No właśnie ja też nie znam, ale że mało znam to pytam żeby nie błądzić. js nie chcę używać no to potrzebuję do menu a tam nie korzystam z js. To można wyłączyć i wtedy nawigacja nie jest możliwa.
Potrzebuję takiego odwołania bo jak kombinuję z zagnieżdżaniem to mi później z-index nie działa a potrzebuję go w tym samym miejscu. Taką sobie magię wymyśliłem.
kwiateusz
a gdzieś widziałem taki trick elementy były w sobie zagnieżdżone, lecz ten2 element mial position: absolute i wypoziomowany w odpowiednim miejscu smile.gif
szczurek
No mi niestety to nie wychodzi, position absolute ale z-index go nie rusza ani trochę. Przy okazji jest jeszcze coś takiego jak + i tym można wskazać inny element, ale niestety nie działa w bawIEwiu i operze a jak sie przekonałem ff też mnie olał. Szkoda bo miałem pomysł a tu takie problemy z realizacją. Będę jeszcze kombinować, może się uda.

p.s. Jakbyś gdzieś trafił na linka z tym trickiem to podrzuć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.