Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] polskie znaki w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
filipsony
Witam chcialbym sie dowiedziec jak mam ustawic zapis METY tak zeby wyswietlaly mi sie polskie znaki jesli na serverze mam ustawione kodowanie zupelnie inne. Problem polega na tym ze probowalem juz wszytkich sposobow i nie mam polskich znakow chyba ze sam recznie w przegladarce zmienie na centralna europe exclamation.gif
Jeli nie moge zmienic kodowania na serverze moze jest jakis skryp ktory bedzie automatycznie zmienial w IE kodowanie lub jakis inny sposob exclamation.gif prosze o pomoc exclamation.gif

[+] edit
Dodałem tag, aby temat był zgodny z Przedszkolem.
Na przyszość proszę samemu dodawać tag, tematu
nie zamknąłem ponieważ już padła odpowiedź : )
---
~strife
devnul
  1. <?php
  2. header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2");
  3. ?>

a w meta oczywiście także iso-8859-2
Atomic
Jeżeli ustalisz kodowanie w META na ISO-8859-2 a Twój edytor zapisuje w WINDOWS-1250 to efekt będzie właśnie taki.
Kodowania muszą być zgodne więc prawdopodobnie najprostszym rozwiązaniem jest konwersja dokument do kodowania zgodnego z ustalonym w META np. programem Gżegżółka lub Twoim edytorem jeżeli posiada taka funkcję.

Godnym polecenia edytorem jest PHP DESIGNER (wersja darmowa 2006, płatna 2007 Profesional, 2007 Personal nie polecam) lub CoreEditor (pełna wersja do użytku domowego ukazała się w miesięczniku Komputer Świat Ekspert Nr 3 2007 (36) marzec 2007).
devnul
notatnik++, notepad2 oba posiadają konwersje znaków są małe zgrabne i za darmo do ściągniećia z sieci - ponadto są bardzo zgrabnymi edytorami kodu
Atomic
Notatnik SP też ma tą funkcję, natomiast php designer 2006 bogate biblioteki funkcji php, css, html. 2007 profesional ma dodatkowo sql, java script i kilka innych.
devnul
imho chowa się do Zenda jeśli chodzi o php i do eclipse jesli o wszystko co podałeś idzie - ale to tylko moje subiektywne zdanie i moze nie róbmy już OT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.