Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Pomoc na jutrzejszy spr!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kc9
Witam Państwa!
Mam problem, który wymaga szybiego działania z Waszej strony, o które bardzo bym prosił. Jutro zaliczonko z infy a ja nie mam sposobu na jeden programik, który prawdopodobnie mi sie trafi...
A więc program ma wygladac tak:
Najpierw jest formularz, w którym wpisujemy 3 nazwiska w 3 oddzielnych polach, to jest przesylane do nastepnej strony na ktorej wyswietlone jest np:

Przyjeci: nazwisko, nazwisko (nazwisko to oczywiscie to co wpisalismy w formularzu)
Nieprzyjeci: nazwisko

I tak: jesli jakies z nazwisk zaczyna sie na litere k to trafia do nieprzyjetych, w przeciwnym razie do przyjetych.
Cienki1980
Na wstępie napiszę Ci, że na gotowca nie masz co liczyć .. przynajmniej ode mnie ( bo zawsze może się znaleźć jakiś narwaniec co to szybko napisze ).

Co do Twojego problemu.

Formularz chyba wiesz jak zrobić w html'u ..... wysyłasz dane do pliku php (w <form> ustawiasz action="nazwa_pliku.php" ).

Tam odczytujesz z tablicy superglobalnej $_POST lub $_GET ( zależy co ustawisz w method="post" lub method="get" w <form> ) wartości pól z formularza.

Zakładając, że sprawdzasz tylko pierwszą literę nazwiska wystarczy, że wykorzystasz funkcję strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i w zależności od zwróconej przez tą funkcję wartości wyświetlisz dane w odpowiedni sposób.
in5ane
Łap początek skryptu, bo nie widzę, że nawet to umiesz:

index.php
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<form method="post" action="dane.php">
  4. Nazwisko 1: <input type="text" name="n1"><br><br>
  5. Nazwisko 2: <input type="text" name="n2"><br><br>
  6. Nazwisko 3: <input type="text" name="n3"><br><br>
  7. <input type="submit" value="OK">
  8. </form>';
  9.  
  10. ?>

dane.php
  1. <?php
  2.  
  3. $n1 = $_POST['n1'];
  4. $n2 = $_POST['n2'];
  5. $n3 = $_POST['n3'];
  6.  
  7. echo 'Nazwisko 1: '.$n1.'<br>';
  8. echo 'Nazwisko 2: '.$n2.'<br>';
  9. echo 'Nazwisko 3: '.$n3.'';
  10.  
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.